Mii de polițiști bulgari protestează la Sofia și cer salarii mai mari și uniforme noi

Mii de polițiști bulgari, pompieri și alți angajați ai Ministerului de Interne s-au strâns miercuri la Sofia pentru a cere salarii mai mari, condiții de muncă mai bune și uniforme noi, relatează agenția Reuters.

Aceasta este prima mare manifestare a nemulțumirii în Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, împotriva coaliției centriste, aflată la guvernare de două luni și care este condusă de partidul de centru-dreapta GERB, ce a câștigat alegerile legislative anticipate din martie. Bulgaria luptă încă pentru eradicarea corupției endemice și a criminalității organizate, iar justiția are nevoie urgent de reforme.

Cabinetul premierului Boiko Borisov a afirmat că va îndeplini angajamentele asumate de Sofia față de UE de a depune eforturi în vederea creșterii veniturilor în conformitate cu productivitatea.

La rândul său, ministrul de interne Valentin Radev a spus că salariile angajaților din minister vor rămâne neschimbate în acest an, exprimându-și însă speranța că ele vor putea fi majorate în 2018.

Sindicatele din poliție cer însă o creștere salarială imediată, între 15 % și 20%, și intenționează să organizeze mai multe proteste în următoarele luni. Ele cer, de asemenea, majorări de fonduri pentru înlocuirea echipamentelor învechite și cumpărarea de noi uniforme.

''Salariul lunar de început al unui polițist sau pompier este de numai 662 de leva (383 de dolari) neimpozitat. Salariul minim și cel mediu în țară au crescut cu peste 50 % în ultimii opt sau nouă ani, în timp ce salariile din Ministerul de Interne s-au majorat cu numai 15 % în aceeași perioadă'', a declarat liderul sindical Valentin Popov.

Potrivit datelor statistice, salariul mediu lunar în Bulgaria era ceva mai mare de 1.000 de leva în primul trimestru al anului.

Polițiștii bulgari nu au voie să facă grevă, să-și ia un al doilea job sau să intre în vreun partid politic, dar ei sunt scutiți de la plata contribuțiilor de protecție socială.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă