Ministerul Agriculturii a înaintat către MAI un draft de act normativ cu privire la situaţia critică din agricultură

Ministerul Agriculturii a înaintat către MAI un draft de act normativ cu privire la situaţia critică din agricultură

Ministerul Agriculturii a înaintat către Ministerul Afacerilor Interne un draft de act normativ împreună cu nota de fundamentare cu privire la situaţia critică din agricultură, a anunţat vineri secretarul de stat în MADR, George Scarlat.

Conform unui comunicat al MADR, anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei întâlniri de lucru cu membri ai Grupului de iniţiativă civică a fermierilor dobrogeni, care au solicitat, printre altele, declararea judeţului Constanţa ca judeţ calamitat.

Totodată, oficialul MADR a afirmat că Ministerul poate sprijini fermierii să combată şi să reducă efectele schimbărilor climatice prin investiţiile planificate pe componenta de mediu şi schimbări climatice, precum şi în infrastructura de îmbunătăţiri funciare.

Întâlnirea a fost organizată la iniţiativa MADR, în urma întrevederii pe care oficialul MADR a avut-o cu fermierii în 26 august în judeţul Constanţa şi a vizat dezbaterea următoarelor subiecte: necesitatea modernizării prioritare a sistemului de irigaţii din Dobrogea; posibilitatea amânării plăţii ratelor către bănci şi firmele de leasing; ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea şi stingerea incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol; despăgubirile pentru secetă.

În acest context, George Scarlat le-a transmis fermierilor că MADR, prin APIA, se află în plin proces de centralizare a cererilor depuse pentru plata ajutorului de stat de către fermierii care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică şi a făcut apel către cei prezenţi să îndemne toţi producătorii agricoli din judeţ, care deţin procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, să depună cererea de solicitare a ajutorului de stat la centrele judeţene APIA până la data de 15 septembrie inclusiv.

Cu privire la Ordinul 182/2020 privind normele de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol, conducerea MADR a declarat că acesta a fost abrogat, iar în prezent au loc dezbateri în cadrul grupurilor de lucru la nivelul MAI şi MADR pentru elaborarea unui nou act normativ îmbunătăţit. Totodată, secretarul de stat a susţinut că în momentul elaborării unui nou proiect simplificat, vor fi organizate consultări cu formele asociative.

În ceea ce priveşte prorogarea ratelor bancare şi de leasing, secretarul de stat a afirmat că acest aspect nu este de competenţa MADR, dar i-a asigurat pe cei prezenţi că Ministerul este alături de fermieri şi susţine acest demers, în acest sens realizându-se o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor la sediul MADR, precum şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care a fost înaintat spre analiză către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), iar în perioada următoare va avea loc o întâlnire pentru discutarea acesteia cu reprezentanţii MFP.

În cadrul discuţiilor, secretarul de stat în MADR a prezentat succint lucrările incluse în Programul Naţional de Investiţii în infrastructura principală de irigaţii şi a precizat că Ministerul va avea oportunitatea de a include în Programul naţional de redresare şi rezilienţă sume consistente pentru obiective de investiţii majore în agricultură, precum proiecte de infrastructură pentru adaptarea la schimbări climatice, compensarea deficitului de umiditate a solului în vederea combaterii riscului de secetă, reducerea riscului la inundaţii şi alunecări de teren.

George Scarlat a precizat că Ministerul consideră prioritară reabilitarea amenajărilor nefuncţionale existente, dar totodată acordă importanţă şi identificării unor noi suprafeţe pentru a reuşi să se realizeze noi investiţii în amenajări.

În urma discuţiilor, s-a stabilit organizarea unor grupuri de lucru pentru dezbateri mai aplicate, în vederea identificării unor soluţii concrete în sprijinul fermierilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

3 VIDEO Lucrurile iau o turnură surprinzătoare în Rusia! Primii militari ruși luați prizonieri de gherila anti-Putin

4 Contraofensiva a început cu stângul? Ucraina ar fi atacat cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri în sudul Donețkului / Rusia susțin…

5 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală