Ministerul Economiei: Raportul Curții de Conturi în care se vorbește despre bonusurile încasate de Alexandru Petrescu a fost contestat

Ministerul Economiei: Raportul Curții de Conturi în care se vorbește despre bonusurile încasate de Alexandru Petrescu a fost contestat

Aspectele prezentate în spațiul public în legătură cu legalitatea bonusurilor încasate de ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, în timp ce era director al Companiei Naționale Poșta Română, sunt bazate pe un raport al Curții de Conturi nefinalizat, aflat în procedură de mediere, care a fost contestat nu doar pe acest aspect, ci pe mai multe paliere, care dovedesc prezentarea unor situații vădit eronate, informează, marți, un comunicat al ministerului de resort.

Reacția ministerului vine după ce în presa centrală a apărut informația potrivit căreia Alexandru Petrescu ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) în perioada în care ocupa funcția de director general al Poștei Române. Informația se bazează pe un raport al Curții de Conturi.

"În legătură cu informațiile vehiculate în media, referitoare la Raportul Curții de Conturi pentru activitatea Companiei Naționale Poșta Română în perioada 2014 — 2016, Biroul de presă al Ministerului Economiei este abilitat să facă, în numele ministrului Alexandru Petrescu, fost director general al CNPR în perioada menționată, următoarele precizări: În scopul informării corecte a opiniei publice, precizăm că pentru aceeași speță și pe baza acelorași documente doveditoare, Corpul de Control al ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Delia Popescu, doar cu 3 luni înainte de raportul intermediar al Curții de Conturi, a avut o misiune amplă de control. Rezultatele acestei misiuni validează faptul că bonusurile directorului general al companiei au fost acordate în condiții de legalitate, în conformitate cu contractul de mandat al directorului general, subliniindu-se că au fost îndepliniți toți indicatorii de performanță solicitați în momentul acordării acestor bonusuri", menționează ministerul.

În plus, potrivit sursei citate, prezența Fondului Proprietatea (operator privat orientat spre maximizarea performanței economice a companiilor în care deține participații) în Adunarea Generală a Acționarilor, în Consiliul de Administrație (CA) și Comitetul de Nominalizare și Remunerare din cadrul CA (care a aprobat rapoartele directorului general și acordarea bonusurilor) reprezintă o confirmare a faptului că indicatorii de performanță au reflectat obiective specifice de performanță economică.

"Aspectele prezentate în spațiul public în legătură cu legalitatea bonusurilor încasate de domnul Alexandru Petrescu sunt bazate pe un raport al Curții de Conturi nefinalizat, aflat în procedură de mediere. Raportul întocmit de Curtea de Conturi a fost contestat nu doar pe acest aspect, ci pe mai multe paliere, care dovedesc prezentarea unor situații vădit eronate", se precizează în comunicat.

De asemenea, spune ministerul, membrii Consiliului de Administrație al Poștei Române au oferit, în răspunsurile la nota de relații solicitată de auditorii Curții de Conturi, toate explicațiile care dovedesc respectarea în detaliu a tuturor prevederilor Contractului de mandat întocmit pe baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Astfel, obiectivele, criteriile și indicatorii de performanță, stabiliți de CA al CNPR, se regăsesc în Planul de Management al societății 2014 — 2015 și 2015 — 2019 și au respectat dispozițiile legale aplicabile ale ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

"Selecția obiectivelor a ținut cont de prioritățile strategice ale CNPR identificate în hotărârile Adunării Generale a Acționarilor, în planul de administrare al societății, planul de management și măsurile de bună guvernanță, care i-au preocupat permanent pe membrii Consiliului de Administrație. Verificarea gradului de îndeplinire a obiectivelor și criteriilor de performanță s-a realizat de fiecare dată potrivit reglementărilor contractuale, atât pentru anul 2014, cât și pentru anul 2015. Comitetul de Nominalizare și Remunerare din cadrul Consiliului de Administrație CNPR, din care au făcut parte atât reprezentanți desemnați de stat, acționar majoritar, dar și de Fondul Proprietatea (celălalt acționar) a analizat și confirmat, pe baza rapoartelor de îndeplinire a obiectivelor și criteriilor de performanță depuse de directorul general gradul de îndeplinire a acestora și legalitatea acordării bonusurilor de performanță cuvenite", spune comunicatul.

De asemenea, Ministerul Economiei atrage atenția asupra faptului că nu sunt întemeiate reținerile Curții de Conturi constând în faptul că mandatul directorului general al Poștei Române nu ar fi fost completat cu indicatori de performanță trimestriali prin intermediul unui act adițional, întrucât obiectivele și criteriile de performanță trimestriale (trim. III si IV — 2014 și trim. I și II — 2015 pentru care s-a aprobat acordarea bonusurilor) au fost incluse în contractul de mandat, acestea fiind definite în mod expres chiar în cuprinsul contractului de mandat.

"În ceea ce privește obiectivele și criteriile de performanță anuale, acestea au fost incluse ulterior printr-un act adițional încheiat la contractul de mandat", subliniază sursa citată.

Totodată, mai spune ministerul, nu sunt fundamentate nici afirmațiile Curții de Conturi potrivit cărora prin contractul de mandat nu au fost definite rezultatele așteptate și valorile exprese ale indicatorilor de performanță la finele fiecărui trimestru, deoarece, formularea obiectivelor și criteriilor de performanță cuprinse în contractul de mandat permite măsurarea/cuantificarea concretă a realizării țintelor.

"Cu atât mai mult, nu poate fi vorba de încălcarea vreunei norme/dispoziții legale, deoarece legiuitorul nu a reglementat prin OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice anumite procedee, metodologii în privința stabilirii obiectivelor și criteriilor de performanță", se menționează în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria