Ministerul Sanatatii: România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiţi pentru decontarea testelor RT-PCR

Ministerul Sanatatii: România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiţi pentru decontarea testelor RT-PCR

România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiţi pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel naţional în vederea identificării infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS).

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a depus spre finanţare 4 proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Activităţile principale ale proiectelor vizează decontarea din fonduri europene a costurilor cu servicii medicale de testare RT-PCR pentru identificarea infecţiilor active cu virusul SARS-CoV-2 la nivel naţional realizate sau ce se vor realiza în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare în perioada februarie 2020 - ianuarie 2021.

"Am început lupta în această pandemie în condiţii de austeritate şi am fost nevoiţi ca în câteva luni să recuperăm pentru a putea gestiona în condiţii de siguranţă prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE să fie redirecţionaţi pentru a fi utilizaţi tot în sectorul sanitar", a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, citat în comunicatul de presă.

Proiectele depuse de Ministerul Sănătăţii, atât retrospective, dar şi care privesc cheltuieli viitoare, au ca obiectiv şi creşterea numărului de teste RT-PCR efectuate la persoanele eligibile, la nivel naţional, în vederea identificării infecţiilor active cu virusul SARS-CoV-2 şi controlul evoluţiei sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Evaluarea proiectelor va începe după 30 septembrie 2020, estimându-se ca în luna martie să fie aprobată finanţarea.

Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei, aproximativ 200 milioane de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina