Ministrul de externe german doreşte un ''nou început'' în relaţiile transatlantice după alegerile din SUA

Ministrul de externe german doreşte un ''nou început'' în relaţiile transatlantice după alegerile din SUA

Ministrul german de externe Heiko Maas a pledat, într-un editorial în ediţia de duminică a cotidianului Die Welt, pentru un ''nou început'' în parteneriatul transatlantic după alegerile din SUA, indiferent cine va câştiga acest scrutin, şi Berlinul va face propuneri în acest sens către Washington, consemnează agenţia DPA.

Oricare va fi rezultatul acestor alegeri, Germania şi Franţa trebuie să conştientizeze faptul că SUA ar putea deveni mai puţin angajate în afacerile globale, notează Heiko Maas.

Prin urmare, continuă el, este nevoie de un nou început, întrucât cei care vor profita de divergenţele dintre SUA şi Europa sunt la Beijing şi Moscova, şi de asemenea la Teheran şi Phenian.

După alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în SUA pe 3 noiembrie, guvernul german va aborda Washingtonul cu propuneri, ''pentru a contribui la o agendă transatlantică nouă'', scrie ministrul german de externe.

Potrivit lui Heiko Maas, este nevoie de o înţelegere nouă şi comună a ''regulilor jocului'' la nivel global, după ce în ultimii ani mai multe părţi le-au încălcat, cum ar fi o politică de sancţiuni coordonată şi o poziţie comună faţă de China şi în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) sau o acţiune coordonată în Balcanii Occidentali.

Dar, continuă şeful diplomaţiei germane, există şi un obiectiv al ''suveranităţii europene'', prin care europenii să poată gestiona crizele, dar din punctul său de vedere aceasta nu înseamnă o îndepărtare de la parteneriatul transatlantic, ci dimpotrivă. ''În viitor, Europa poate rămâne un partener atractiv pentru SUA numai dacă face un efort credibil de a-şi proteja în mod independent propriile interese de securitate'', consideră Heiko Maas.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

3 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

4 Așa o fi?

5 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu