Ministrul Finanțelor: Cele mai mari riscuri pentru bugetul pe 2016, riscul geopolitic și cel legislativ

Ministrul Finanțelor: Cele mai mari riscuri pentru bugetul pe 2016, riscul geopolitic și cel legislativ

Principalul risc la adresa bugetului pe 2016 este cel geopolitic, dat de tensiunile din Ucraina, Turcia, Siria și nu numai, dar un risc ridicat este și cel intern, de ordin legislativ, cu privire la eventuale creșteri de cheltuieli sau reduceri de venituri, susține ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu. 

"La capitolul riscuri, în ordinea importanței, cel mai mare este cel geopolitic. Spre exemplu, Turcia este un mare partener România. Dar riscurile vin și dinspre Uniunea Europeană, principalul partener comercial pentru România (75% din exporturile românești merg în UE). Riscul intern, de ordin legislativ, constă în faptul că orice nouă prevedere de suplimentare a cheltuielilor/reducere a veniturilor va afecta deficitul, majorând costul finanțării", a explicat Anca Dragu.

Alte riscuri anticipate de Ministerul Finanțelor sunt, pe plan extern, legate de încetinirea ritmului de redresare economică în UE, cu impact asupra cererii externe a României, iar pe plan intern riscurile generate de amânarea reformelor structurale (companii de stat, achiziții publice, investiții publice, administrația publică, mediul de afaceri).

În schimb, există și așteptări pozitive pentru bugetul pe 2016. Potrivit ministrului Finanțelor, pot fi înregistrate încasări peste nivelul programat, având în vedere că pentru unele măsuri s-au programat încasări moderate (amnistia fiscala). De asemenea, pot fi obținute venituri suplimentare din efectele de runda a doua ale măsurilor fiscale, care nu au fost luate deloc în calcul la buget.

În plus, este posibilă o accelerare a investițiilor private, în special a investițiilor străine directe, dar și o creștere a consumului privat peste nivelul prognozat. De asemenea, accelerarea ritmului de redresare economică în UE, cu impact asupra cererii externe a României, poate contribui în mod pozitiv la bugetul pe anul viitor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?