Momentul în care ucrainenii doboară un elicopter de atac „Aligator”. Rușii au pierdut două într-o singură săptămână

Momentul în care ucrainenii doboară un elicopter de atac „Aligator”. Rușii au pierdut două într-o singură săptămână

Armata ucraineană a anunțat că două elicoptere de atac rusești Ka-52 „Aligator” au fost doborâte doar în dimineața de joi, ridicând un posibil bilanț total la 42 de astfel de aparate pierdute de forțele Moscovei pe câmpul de luptă, relatează Insider.

Ka-52 sunt prezentate drept cele mai avansate elicoptere de lupte ale armatei ruse FOTO EPA-EFE

Unul dintre elicoptere a fost doborât cu ajutorul unui sistem portabil de rachete de apărare antiaeriană joi dimineață, în apropiere de Robotîne , un sat din regiunea Zaporojie (sud-est), potrivit anunțului făcut pe Facebook de Brigada 47 mecanizată.

Anterior, într-o actualizare pe Telegram, comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, anunța că un elicopter de luptă de tip Ka-52 a fost distrus în acea dimineață în apropiere de Bahmut, un oraș din regiunea Donețk (est).

Ka-52 „Aligator”(Hokum-B, în codificarea NATO) a fost prezentat de Kremlin ca fiind „cel mai bun elicopter de luptă din lume”, potrivit Kyiv Post.

„Ka-52 este unul dintre cele mai rapide și mai manevrabile elicoptere de atac datorită celor două rotoare principale coaxiale contrarotative. Blindajul acestui aparat de luptă rezistă la lovituri cu proiectile de 23 mm. Scaunele piloților sunt ejectabile”, potrivit Military.com.

Sistemele portabile de apărare aeriană, între care și Stinger, de fabricație americană, s-au numărat printre cele mai eficiente arme împotriva Ka-52, potrivit Forbes.

Pe de altă parte, într-o evaluare din luna iulie, Ministerul britanic al Apărării făcea observația că acest elicopter de luptă a conferit forțelor rusești un avantaj important pe câmpul de luptă din Ucraina.

Serviciile de informații britanice îl descriau în acel raport drept „unul dintre cele mai influente sisteme de armament rusesc” din regiunea Zaporojie, una dintre principalele sectoare în care se poartă contraofensiva ucraineană.

Totodată, remarcau că aceste elicoptere de luptă „au provocat costuri mari Ucrainei" și că Moscova a început probabil să desfășoare versiuni modificate, echipate cu rachete antitanc cu rază lungă de acțiune care pot trece de apărarea antiaeriană ucraineană.

Potrivit datelor grupului independent de monitorizare a armelor Oryx, 40 de elicoptere Ka-52 erau confirmate prin dovezi vizuale ca fiind avariate sau distruse. Această cifră nu le include pe cele pierdute joi.

În total, 88 de elicoptere rusești au fost confirmate ca fiind distruse pe câmpul de luptă din Ucraina, alte 12 fiind avariate, iar unul capturat.

Insider relata în noiembrie anul trecut că Moscova a apelat cu preponderență la elicoptere de atac Ka-52 și că acest model a fost preferat celorlalte pe parcursul invaziei la scară largă, lansată în februarie 2022.

Un astfel de elicopter de luptă costă peste 16 milioane de dolari.

Nico Lange, expert în Ucraina la Conferința de Securitate de la Munchen, a declarat pentru The Economist că elicopterele de atac Ka-52 sunt țintite sistematic de către forțele ucrainene, un semn că armata ucraineană face în prezent progrese în contraofensiva sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”