NASA, a doua încercare de a lansa racheta Artemis spre Lună

NASA, a doua încercare de a lansa racheta Artemis spre Lună

NASA a anunţat că va reîncerca lansarea spre Lună a noii sale rachete gigantice sâmbătă, după ce prima încercare a eşuat luni din cauza unei probleme tehnice, informează BBC.

Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice a fost anulată luni din cauza unei probleme tehnice

Starea de spirit rămâne pozitivă la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Trebuie să ne prezentăm, trebuie să fim pregătiți și trebuie să vedem ce ne aduce ziua”, a declarat reporterilor Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis al NASA.

Lansarea rachetei Space Launch System (SLS) a fost programată pentru 3 septembrie, într-un interval de două ore cuprins între orele 21.17 și 23.17 ora României (ora locală 14:17-16.17).

Obiectivul vehiculului de 100 de metri înălțime va fi să arunce o capsulă clasificată pentru oameni în direcția Lunii, lucru care nu s-a întâmplat de când Proiectul Apollo s-a încheiat în 1972.

Artemis I este o demonstrație tehnologică, așa că nu va fi niciun echipaj la bord cu această ocazie, dar dacă totul merge conform planului în misiune, atunci Artemis II, care va zbura în 2024, cu siguranță va transporta oameni.

Astronautul de la NASA Jessica Mier a spus că toată lumea ar trebui, prin urmare, să arate puțină răbdare pe măsură ce SLS se îndreaptă spre zborul inaugural și să nu fie surprins dacă există o nouă amânare.

Da, desigur, este frustrant pentru toată lumea, dar nu este neașteptat”, a spus ea pentru BBC News.

"Face parte din modul în care facem lucrurile la NASA. SLS va avea în cele din urmă oameni pe el, prietenii mei, colegii mei. Deci, trebuie să ne asigurăm că acest zbor de testare merge bine".

Lansarea a fost anulată din cauza unei probleme tehnice

Un responsabil meteorolog a avertizat că probabilitatea de apariţie a unor condiţii nefavorabile, cum ar fi ploi sau furtuni, este pentru moment ridicată, estimând-o la aproximativ 60%, însă s-a declarat "optimist" cu privirile la posibilitatea lansării.

Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA a fost anulată luni din cauza unei probleme tehnice detectate la unul dintre motoarele principale ale vehiculului spaţial.

Misiunea Artemis 1 are ca scop propulsarea cu ajutorul rachetei gigantice SLS (Space Launch System), cea mai puternică din lume, a capsulei Orion, de această dată fără echipaj uman, în jurul Lunii, pentru a verifica dacă propulsorul şi capsula aferentă sunt sigure pentru a opera zboruri viitoare cu echipaje de astronauţi.

După această primă misiune, Artemis 2 va duce în 2024 un echipaj de astronauţi până în proximitatea Lunii, fără însă să aselenizeze. Această onoare îi va reveni echipajului misiunii Artemis 3, în 2025 cel mai devreme. După aceea, NASA doreşte să lanseze o misiune lunară pe an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia