Norvegia: Ministrul justiţiei Sylvi Listhaug demisionează, evitându-se căderea guvernului

Norvegia: Ministrul justiţiei Sylvi Listhaug demisionează, evitându-se căderea guvernului

Ministrul norvegian al justiţiei Sylvi Listhaug, care făcea obiectul unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie în urma unei postări controversate pe Facebook, a anunţat marţi că va demisiona, ceea ce foarte probabil va evita căderea guvernului minoritar de centru-dreapta de la Oslo, transmite Reuters.

Listhaug a făcut acest anunţ prin intermediul unei postări pe Facebook.

În urmă cu zece zile, politiciana în vârstă de 40 ani, membră a Partidului Progresului (FrP), a torpilat consensul politic tradiţional din Norvegia atunci când a acuzat Partidul Laburist - în prezent în opoziţie şi care se afla la guvernare în iulie 2011, când extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane - că a plasat drepturile teroriştilor mai presus de securitatea naţională.

La 9 martie, Listhaug a acuzat Partidul Laburist, pe Facebook, că această formaţiune consideră că ''drepturile teroriştilor sunt mai importante decât securitatea naţiunii'', acuzaţie lansată după ce a fost respinsă o măsură a ministrului justiţiei ce viza posibilitatea deposedării de cetăţenia norvegiană a jihadiştilor, fără a recurge la un judecător.

Postarea, care a provocat emoţie în rândul supravieţuitorilor masacrului din insula Utoya din 2011 şi a pus-o în încurcătură pe şefa guvernului Norvegiei, Erna Solberg, a fost retrasă miercurea trecută de pe Facebook.

Pe 22 iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a fost şi el un timp membru al FrP, a ucis 77 de persoane într-un dublu atac: împotriva sediului guvernului din Oslo, condus în acea vreme de Jens Stoltenberg (Partidul Laburist), în prezent secretar general al NATO, şi împotriva participanţilor la şcoala de vară a Partidului Laburist, din insula Utoya. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție