Nava “COSCO Malaysia”, la comanda căreia se află comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat duminica trecută patru marinari aflați pe un velier în Golful Mexic în timpul unei furtuni tropicale, potrivit unui comunicat al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV).

Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lora luat apă, iar US Coast Guard (Garda de Coastă din SUA) a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile, potrivit comunicatului citat.

Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.

Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally.

US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.

Bogdan Rusu (foto în centru) este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației comandantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.