Obama, gest de SLUGĂRNICIE față de BARONII ISLAMULUI!

Obama, gest de SLUGĂRNICIE față de BARONII ISLAMULUI!

Gest de slugărnicie al SUA față de baronii Islamului! Președintele american, Barack Obama, a respins vineri prin veto o lege care le permitea supraviețuitorilor și familiilor victimelor atacurilor de 11 Septembrie să dea în judecată Arabia Saudită, a informat Casa Albă, potrivit AFP.

Barack Obama este de părere că această lege ar slăbi principiul imunității care protejează statele (și pe diplomații acestora) de proceduri judiciare și riscă, printr-un efect de bumerang, să expună Statele Unite la procese în diverse tribunale din întreaga lume.

"Înțeleg dorința de dreptate a familiilor (victimelor) și sunt hotărât să le ajut în acest efort", a explicat președintele american într-o scrisoare adresată Senatului.

Cu toate acestea, a adăugat el, semnarea acestei legi "va avea un impact negativ asupra securității naționale a Statelor Unite".

Odată cu acest veto, Barack Obama se angajează într-o periculoasă dispută cu Congresul care i-ar putea administra o serioasă înfrângere cu câteva luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat.

Dacă două treimi dintre membrii Congresului vor vota din nou textul, ei vor trece astfel peste veto-ul prezidențial și legea va intra în vigoare.

Executivul american face demersuri pe Capitol Hill, în special pe lângă aleșii democrați, pentru a se asigura că pragul fatidic nu va fi atins. Totodată, denunță micile calcule politicianiste ale congresmenilor care "în privat" exprimă rezerve, dar votează pentru text, cu privirea îndreptată spre alegerile de la 8 noiembrie, data la care va fi ales viitorul președinte al SUA și reînnoită o parte a Congresului.

Chuck Schumer, senator democrat de New York unde legea are evident o încărcătură deosebită, și-a exprimat imediat regretul pentru o decizie "dezamăgitoare", susținând că va fi respinsă rapid de Congres.

"Dacă saudiții nu au făcut nimic rău, nu ar trebui să le fie frică de această lege. Dacă sunt vinovați pentru atentatele de la 11 Septembrie, ar trebui să dea socoteală", a afirmat el.

"Familiile victimelor merită să fie făcută dreptate, iar dreptatea pentru aceste familii nu va fi aruncată pe fereastră din motive diplomatice", a continuat senatorul.

Legea, numită "Justice Against Sponsors of Terrorism Act", a iritat monarhiile de la Golful Persic care au avertizat că adoptarea acestui text ar putea crea "un grav precedent".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

3 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!