Pandemia de COVID-19, folosită de guvernele mai multor ţări pentru a reprima disidenţa online (ONG)

Pandemia de COVID-19, folosită de guvernele mai multor ţări pentru a reprima disidenţa online (ONG)

Guvernele mai multor ţări folosesc pandemia ca justificare pentru a-şi intensifica supravegherea şi pentru a reprima disidenţa online, subliniază organizaţia nonguvernamentală Freedom House într-un raport publicat miercuri, informează AFP.

Potrivit raportului acestei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Washington, autorităţile din zeci de ţări au folosit pandemia de COVID-19 pentru "a justifica puteri de supraveghere extinse şi desfăşurarea de noi tehnologii care înainte erau considerate intruzive".

"Pandemia accelerează dependenţa societăţii de tehnologiile digitale, într-un moment în care internetul devine tot mai puţin liber. Fără garanţii adecvate pentru viaţa privată şi stat de drept, aceste tehnologii pot fi cu uşurinţă reconvertite în (instrument de) reprimare politică", atenţionează preşedintele ONG-ului, Michael Abramowitz.

Freedom House constată o reducere a libertăţilor pe internet pentru al doilea an consecutiv, pe baza unui clasament pe care ea îl stabileşte pentru 65 de ţări. Pentru al şaselea an consecutiv, China este clasată pe ultimul loc.

Dintre cei circa 3,8 miliarde de utilizatori de internet, doar 20% trăiesc în ţări unde activităţile online sunt libere, 32% în ţări unde ele sunt doar "parţial" libere şi 35% în ţări unde nu sunt libere, potrivit raportului organizaţiei.

Raportul constată un declin notabil în ţări unde autorităţile au impus tăierea internetului, precum Myanmar, Kârgâzstan, India sau Rwanda.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

5 ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia! / Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina