Patriarhul rus Kirill afirmă că ''înţelege'' decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei

Patriarhul rus Kirill afirmă că ''înţelege'' decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a asigurat - duminică - că "înţelege" decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anunţat în cursul săptămânii desprinderea de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza atitudinii sale faţă de ofensiva Kremlinului pe teritoriul ucrainean, relatează AFP.

"Înţelegem pe deplin suferinţele actuale ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, înţelegem că Înaltpreasfinţitul mitropolit Onufrie (şeful acestei biserici) şi episcopatul său trebuie să acţioneze în maniera cea mai înţeleaptă posibil pentru a nu complica viaţa credincioşilor lor", a declarat patriarhul Kirill în cursul liturghiei în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a spus totodată că se roagă ca niciun obstacol "temporar" să nu poată "distruge unitatea spirituală" a popoarelor rus şi ucrainean.

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe ucrainene a anunţat vineri ruperea legăturilor cu Rusia din cauza ofensivei ruse în Ucraina, declarându-şi "deplina independenţă" de autorităţile spirituale ruse, o iniţiativă istorică.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ucrainei a precizat că consiliul bisericii insistase asupra "respingerii sale totale a poziţiei patriarhului Kirill", care şi-a exprimat în mai multe rânduri sprijinul pentru "operaţiunea militară" rusă în această ţară.

Ofensiva declanşată de Vladimir Putin şi sprijinul acordat de Kirill acestui război plasase Biserica ucraineană, încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai greu de susţinut.

Sute dintre preoţii săi semnaseră recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kirill de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict.

Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…