Peru: Percheziţii la colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Vizcarra

Peru: Percheziţii la colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Vizcarra

Poliţişti şi procurori peruani au desfăşurat sâmbătă percheziţii la domiciliul protagoniştilor unei presupuse afaceri de corupţie pentru care parlamentul de la Lima încearcă să îl destituie pe preşedintele Martin Vizcarra, notează AFP.

Aceste percheziţii au fost efectuate "la domiciliul a opt persoane citate sau martori în ancheta legată de presupuse nereguli în angajarea" unui cântăreţ de către Ministerul Culturii, a informat procuratura într-un comunicat.

Percheziţiile au vizat locuinţa secretarului general al preşedinţiei peruane şi consilier personal al şefului statului, Miriam Morales, precum şi a unui consilier din cadrul biroului prezidenţial, Karem Roca.

Morales şi Roca sunt personaje-cheie în înregistrarea audio difuzată joi în faţa parlamentarilor în care preşedintele Vizcarra este prezentat în timp ce manipula martori, cerându-le să ascundă adevărul într-o anchetă referitoare la un dosar de corupţie.

În urma dezvăluirii acestor înregistrări, parlamentul peruan a votat vineri declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui ţării şi trebuie să se pronunţe într-un vot oficial la 18 septembrie.

Justiţia suspectează că artistul, puţin cunoscut, ar fi beneficiat între 2018 şi 2020 de un contract de complezenţă de circa 50.000 de dolari.

Vizcarra a negat că a intervenit în angajarea cântăreţului, pe care a spus că l-a întâlnit în timpul campaniei electorale din 2016, atunci când era candidat la vicepreşedinţie, pe listă împreună cu viitorul preşedinte Pedro Pablo Kuczynski care a demisionat în martie 2018.

Şeful statului consideră că parlamentul, care anchetează de trei luni acest dosar după dezvăluirea în presă a contractelor cântăreţului, utilizează scandalul în cadrul unui "complot politic" vizând să-l înlăture de la putere.

Peru cunoaşte o puternică instabilitate politică de mai mulţi ani, ultimii patru preşedinţi având probleme cu justiţia.

Vizcarra, 57 de ani, a beneficiat până în prezent de sprijin popular pe fondul intransigenţei sale în faţa parlamentului, spre deosebire de predecesorii săi, şi a acţiunilor desfăşurate împotriva corupţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 VIDEO Lucrurile iau o turnură surprinzătoare în Rusia! Primii militari ruși luați prizonieri de gherila anti-Putin

3 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

4 Contraofensiva a început cu stângul? Ucraina ar fi atacat cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri în sudul Donețkului / Rusia susțin…

5 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală