Polonia investighează rolul jucat de Gerhard Schröder în invadarea Ucrainei

Polonia investighează rolul jucat de Gerhard Schröder în invadarea Ucrainei

Autoritățile poloneze analizează rolul pe care l-ar fi jucat un fost cancelar german pentru a ajuta Moscova să se pregătească pentru invadarea Ucrainei, a informat publicația poloneză RMF24 pe 11 mai 2023. Potrivit raportului, Parchetul Național al Poloniei investighează dacă Gerhard Schröder, un apropiat al lui Putin, și-ar fi folosit poziția sa marcantă din sectorul energetic rus pentru a exercita presiuni nejustificate asupra țărilor UE și Ucrainei.

Polonia investighează implicarea fostului cancelar german Gerhard Schröder în invadarea Ucrainei de către Rusia., potrivit Yahoo News .

În special, există îngrijorarea că fostul cancelar și-ar fi putut folosi influența pentru a ajuta Rusia să învingă UE să se abțină de la sprijinirea militară a Ucrainei.

Documentele din caz indică faptul că Schröder nu a rupt legăturile cu Kremlinul după începutul invaziei pe scară largă și a continuat să dețină funcții în companiile energetice de stat ruse – până când Parlamentul European l-a amenințat cu sancțiuni personale.

Pe 20 mai 2022, Schröder a demisionat din consiliul de administrație al Rosneft, după ce Parlamentul European a anunțat că fostul oficial se confruntă cu sancțiuni personale.

Gerhard Schröder, acum în vârstă de 79 de ani, a fost cancelar al Germaniei din 1998 până în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea guvernului înaintea lui Olaf Scholz.

Ulterior a lucrat pentru companiile Nord Stream, Gazprom şi Rosneft din Rusia, ajungând să primească un salariu de 1 milion de dolari pe an. Ulterior, în 20 mai 2022, Schoder a anunțat că demisionează din Consiliul de Adminstrație al grupului petrolier din Rusia, Rosneft.

Bundestagul, Camera interioară a Parlamentului german, a decis să-l priveze de anumite avantaje de pe urma poziţiei de fost cancelar, inclusiv cu privire la atribuirea unor birouri.

Gerhard Schroder, care a înfiat doi copii din Rusia, este un bun prieten cu Putin, el făcând lobby pentru contractarea de către Germania de petrol și gaze naturale din Rusia. El a fost din 2017, președinte al Consiliului de administrație al companiei petroliere ruse Rosneft, câștigând 600.000 de dolari pe an, potrivit New York Times.

Încă din 2006 a fost președintele Comitetului acționarilor firmei ruse Nord Stream AG, iar din 2016 și până în primăvara lui 2022 a fost președintele Consiliul de administrație al companiei ruse Nord Stream 2 AG.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...