Polonia se pregăteşte de negocieri dure cu UE pentru fondul de relansare după epidemia de coronavirus

Polonia se pregăteşte de negocieri dure cu UE pentru fondul de relansare după epidemia de coronavirus

Polonia se pregăteşte pentru negocieri dificile cu Uniunea Europeană privind viitorul fond de relansare după epidemia de COVID-19, a declarat vicepremierul Jadwiga Emilewicz într-un interviu preluat miercuri de Reuters din Dziennik Gazeta Prawna. Guvernul de la Varşovia se teme că Polonia va deveni contributor net la fond, în loc să fie unul din beneficiari, a arătat ea.

Franţa şi Germania au propus crearea unui fond de relansare economică de 500 de miliarde de euro pentru compensarea efectelor economice ale epidemiei. Banii ar urma să fie direcţionaţi în primul rând către regiunile cele mai afectate din Europa. Polonia, principala beneficiară netă a bugetului UE, a suportat criza coronavirusului mult mai bine decât Italia, Spania sau Franţa.

''Este o situaţie foarte dificilă. Aşteptăm poziţia oficială a Comisiei Europene. Ne pregătim de o discuţie privind problema'', a spus Emilewicz. Reprezentanta guvernului polonez a apreciat că ''excluderea noastră de la asistenţă este de neînţeles (...) Măsura în care COVID-19 a afectat ţara nu ar trebui să fie singurul criteriu de alocare''.

Contribuţia netă a Poloniei la fondul de relansare ar putea ajunge la 10,39 miliarde de euro sau 1,96% din PIB, arată o analiză a Centrului de Cercetări Economice Europene (ZEW) din Germania, prezentată săptămâna aceasta de cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri ideile privind planul de relansare. Se aşteaptă ca executivul Uniunii să propună o combinaţie de granturi, credite şi garanţii în valoare de peste 1000 de miliarde de euro.

Polonia a înregistrat peste 22.000 de cazuri de coronavirus şi peste 1000 de decese, la o populaţie de 38 de milioane, cea mai mare din estul UE. Bilanţul este mult mai puţin grav decât al unor state occidentale mai bogate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

3 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

4 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

5 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?