Premieră mondială în SUA: transplant de ficat între doi pacienți infectați cu HIV

Premieră mondială în SUA: transplant de ficat între doi pacienți infectați cu HIV

Medicii americani au anunțat miercuri că au realizat primul transplant de ficat din lume între doi purtători ai virusului SIDA (HIV), la trei ani după ridicarea de către SUA a interdicției de a efectua astfel de intervenții chirurgicale, informează agenția France Presse (AFP).

"Acum aproximativ două săptămâni am efectuat primul transplant hepatic din lume între două persoane cu HIV și primul transplant de rinichi din SUA între două persoane cu HIV", a declarat Dorry Segev, profesor de chirurgie la spitalul universitar Johns Hopkins Medecine din Baltimore (Maryland), în cadrul unei conferințe de presă.

"Este o zi foarte entuziasmantă pentru noi", a mărturisit el. "Dar, de fapt, acesta este abia începutul", a adăugat Dorry Segev.

Ficatul a fost transplantat la un pacient infectat de peste 20 de ani cu virusul care provoacă SIDA, au precizat medicii.

Un rinichi de la același donator cu HIV a fost grefat altui pacient care avea aceeași infecție, această procedură fiind efectuată deja de mai multe până acum ori, în Africa de Sud.

Ambii pacienți, a căror identitate nu a fost dezvăluită și nici cea a donatorului, se recuperează bine după aceste intervenții chirurgicale, a declarat echipa medicală. Pacientul căruia i s-a făcut transplantul de rinichi a părăsit deja spitalul, mai relatează AFP.

Legislația din SUA interzicea orice transplant de organe prelevate de la un pacient infectat cu HIV, până la promulgarea în 2013 a legii HOPE — care înseamnă "speranță" în limba engleză — de către președintele Barack Obama.

Cu toate acestea, și înainte de promulgarea acestei legi purtătorii virusului HIV aveau totuși posibilitatea de a beneficia de organe de la donatori seronegativi, însă având în vedere penuria de donatori de organe, mulți pacienți au murit înainte de a ajunge la transplant, mai precizează agenția France Presse.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

5 „A fost un semn de respect pentru munca mea” / Româncă din Italia, proprietara unui bar, impresionată de gestul a trei tineri: au intrat noaptea și au b…