Premierul Boris Johnson, presat să publice raportul asupra ingerinţelor Rusiei în politica britanică

Premierul Boris Johnson, presat să publice raportul asupra ingerinţelor Rusiei în politica britanică

Premierul britanic Boris Johnson se afla marţi sub presiunea Camerei Lorzilor şi a opoziţiei care solicită publicarea înainte de alegerile din 12 decembrie a raportului privind imixtiunea Rusiei în politica britanică, potrivit France Presse.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru serviciile de informaţii şi securitate (ISC), Dominic Grieve, a cerut guvernului să publice raportul de 50 de pagini redactat de acest organism pentru a putea fi examinat de parlament înainte de alegeri.

Nepublicarea acestui raport a făcut obiectul unei dezbateri luni în Camera Lorzilor. Lordul independent, David Anderson, a subliniat că 'această amânare nejustificată slăbeşte ISC şi generează suspiciuni cu privire la guvern şi motivele sale'.

Un purtător de cuvânt al executivului de la Londra a indicat anterior că procesul de aprobare a publicării acestui material sensibil nu a fost încă finalizat.

Dar nepublicarea sa este o decizie 'halucinantă', a apreciat Dominic Grieve, citat marţi de cotidianul The Guardian. Potrivit ziarului, raportul examinează tentativele de imixtiune ruse în campania pentru referendumul din 2016 cu privire la Brexit, inclusiv încercări de infiltrare în Partidul Conservator al lui Boris Johnson.

Raportul se bazează pe analiza serviciilor de informaţii britanice şi a experţilor. Procesul de aprobare a publicării sale a început în luna martie, ajungând la jumătatea lunii octombrie pe biroul premierului, care ar fi trebuit să dea undă verde apariţiei sale la sfârşitul săptămânii trecute, conform The Guardian.

Partidul Laburist, de opoziţie, şi SNP, formaţiunea naţionaliştilor scoţieni, au acuzat guvernul că ar dori să minimalizeze amploarea acestui amestec.

'Nu încerc să ascund nimic', a insistat Michael Gove, responsabil cu pregătirea Brexitului, într-o declaraţie la BBC. Raportul va fi 'publicat în timp util', a adăugat el, evocând chestiuni de 'securitate naţională'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…