Presa germană, sub șocul alegerilor legislative

Presa germană, sub șocul alegerilor legislative

Publicațiile germane concurau luni în superlative - "coșmar", "consternare", "cotitură istorică" - pentru a descrie șocul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminică, marcate de ascensiunea dreptei naționaliste, relatează France Presse.

* Alegeri în Germania: Rezultate definitive, victorie netă a conservatorilor Angelei Merkel

"O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes șocant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al mâniei' va schimba profund Germania", a scris tabloidul Bild.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câștigat scrutinul, dar ies slăbiți după un scor dezamăgitor. Social-democrații lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro și antiimigranți Alternativa pentru Germania (AfD) își face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaților.

"O victorie de coșmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania.

"Progresul spectaculos al populiștilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viața politică germană", făcută din cultura consensului și a dezbaterilor elegante și care intră într-o eră mult mai dură și mai conflictuală, relevă la rândul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Consternarea domnește în rândul conservatorilor și principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung.

"Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea și-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plătește un preț ridicat: coaliția guvernamentală a fost sancționată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Și va fi extrem de complicat să se formeze o alianță guvernamentală solidă pentru următorii patru ani", punctează ediția online a cotidianului Der Spiegel.

Întrucât social-democrații exclud categoric să guverneze din nou împreună cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Angela Merkel nu are altă opțiune decât să negocieze formarea unei coaliții cu Verzii și cu liberalii din FDP, care își fac reintrarea în Bundestag după ce fuseseră eliminați din legislativ în 2013.

Dar viitorul unei astfel de configurații se anunță nesigur. "Coaliția în perspectivă între CDU, FDP și Verzii nu va fi decât o alianță epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”