Primarul din Cannes interzice costumul de baie islamic (burkini) pe plajă

Primarul din Cannes interzice costumul de baie islamic (burkini) pe plajă

Primăria din Cannes (sud-estul Franței) a anunțat joi că a interzis prin ordin municipal purtarea pe plajă a costumului de baie islamic (burkini), care acoperă în întregime corpul. Ordinul semnat în 28 iulie de primarul David Lisnard prevede că "accesul pe plaje și în apă este interzis oricărei persoane care nu are o ținută corectă, care să respecte bunele moravuri și laicitatea, regulile de igienă și de securitate a intrării în apă pe domeniul public maritim", relatează vineri AFP.

Potrivit ordinului primarului, "o ținută de plajă care afișează ostentativ o apartenență religioasă, în contextul în care Franța și locurile de cult religios sunt în prezent ținta unor atacuri teroriste, poate crea riscuri și tulburări ale ordinii publice care trebuie prevenite".

Un atentat revendicat de gruparea Stat Islamic s-a soldat cu 85 de morți în 14 iulie la Nisa, oraș aflat la circa 30 de kilometri distanță de Cannes, iar un preot a fost asasinat în 26 iulie în nord-vestul Franței de doi tineri care făcuseră jurământ de credință ISIS.

Burkini este purtat de femei care vor să se conformeze prescripțiilor de pudoare impuse de o concepție strictă a islamului. Legea franceză interzice portul vălului integral în spațiul public. În schimb nu este interzis portul de însemne religioase.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...