Primarul din Cannes interzice costumul de baie islamic (burkini) pe plajă

Primarul din Cannes interzice costumul de baie islamic (burkini) pe plajă

Primăria din Cannes (sud-estul Franței) a anunțat joi că a interzis prin ordin municipal purtarea pe plajă a costumului de baie islamic (burkini), care acoperă în întregime corpul. Ordinul semnat în 28 iulie de primarul David Lisnard prevede că "accesul pe plaje și în apă este interzis oricărei persoane care nu are o ținută corectă, care să respecte bunele moravuri și laicitatea, regulile de igienă și de securitate a intrării în apă pe domeniul public maritim", relatează vineri AFP.

Potrivit ordinului primarului, "o ținută de plajă care afișează ostentativ o apartenență religioasă, în contextul în care Franța și locurile de cult religios sunt în prezent ținta unor atacuri teroriste, poate crea riscuri și tulburări ale ordinii publice care trebuie prevenite".

Un atentat revendicat de gruparea Stat Islamic s-a soldat cu 85 de morți în 14 iulie la Nisa, oraș aflat la circa 30 de kilometri distanță de Cannes, iar un preot a fost asasinat în 26 iulie în nord-vestul Franței de doi tineri care făcuseră jurământ de credință ISIS.

Burkini este purtat de femei care vor să se conformeze prescripțiilor de pudoare impuse de o concepție strictă a islamului. Legea franceză interzice portul vălului integral în spațiul public. În schimb nu este interzis portul de însemne religioase.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

3 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

4 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin

5 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7