Proteste în Iran. UE consideră inacceptabilă utilizarea forței împotriva manifestanților

Proteste în Iran. UE consideră inacceptabilă utilizarea forței împotriva manifestanților

Uniunea Europeană a caracterizat drept "nejustificabilă şi inacceptabilă" utilizarea "generalizată şi disproporţionată" a forţei împotriva manifestanţilor în Iran, după nouă zile de proteste împotriva morţii unei tinere reţinute de poliţia moravuri care s-au soldat cu 41 de morţi, relatează AFP.

UE consideră inacceptabilă utilizarea forței împotriva manifestanților FOTO: EPA- EFE

Într-o declaraţie în numele blocului comunitar, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell condamnă, de asemenea, "decizia autorităţilor iraniene de a restrânge drastic accesul la internet şi de a bloca platformele de mesagerie instant", care "constituie o încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare".

"Uniunea Europeană va continua să examineze toate opţiunile aflate la dispoziţia sa, înainte de următorul Consiliu Afaceri Externe, în contextul morţii lui Mahsa Amin şi a modului în care forţele de securitate iraniene au răspuns manifestaţiilor care au urmat", a avertizat Borrell, fără a furniza alte amănunte.

Manifestaţiile au început pe 16 decembrie, ziua morţii lui Mahsa Amini, arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru "port inadecvat al vestimentaţiei".

"Aşteptăm de la Iran să înceteze imediat reprimarea violentă a manifestaţiilor şi să permită accesul la internet, precum şi libera circulaţie a informaţiilor", a adăugat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Acesta a făcut apel, de asemenea, la Teheran, "să clarifice numărul morţilor şi persoanelor arestate şi să-i elibereze pe toţi manifestanţii non-violenţi".

"Moartea lui Mahsa Amini trebuie să facă obiectul unei anchete complete şi orice responsabil dovedit pentru moartea sa trebuie să dea socoteală", a adăugat el, luând "notă în această privinţă de declaraţia preşedintelui iranian" Ebrahim Raisi.

Potrivit bilanţului oficial iranian nedetaliat care include manifestanţi şi forţele de ordine, 41 de persoane au fost ucise în nouă zile de proteste.

Bilanţul ar putea fi însă mai mare, ONG-ul Iran Human Rights cu sediul la Oslo vorbind despre cel puţin 54 de manifestanţi ucişi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...