Prună spune că a oprit un memorandum care avea "estimări nerealiste" și ar fi indus în eroare partenerii CEDO

Prună spune că a oprit un memorandum care avea "estimări nerealiste" și ar fi indus în eroare partenerii CEDO

Ministrul Justiției, Raluca Prună, susține că, din dorința de a evita vehicularea unor cifre nerealiste care "ar fi indus în eroare partenerii de la CEDO", a oprit un memorandum care era pregătit pentru o ședință de guvern ce a avut loc în luna ianuarie și care conținea "estimări nerealiste".

Ea a adăugat că România are nevoie de un cadru predictibil de finanțare a investițiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală.

"Comparația cu sistemul penitenciar și fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar. Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuțiilor tehnice din minister și în ședințele de dezbatere pe tema acțiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunțarea de către CEDO a unei hotărâri pilot. În dorința de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru ședința de guvern din 19 ianuarie 2016 și care conținea estimări nerealiste", a afirmat Prună, potrivit unui comunicat al MJ transmis luni AGERPRES.

Ministrul menționează că, în schimb, a inclus în acel memorandum (Memorandum I) obligația pentru agentul CEDO și instituțiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă și cu un buget asumat (Memorandum II).

"Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcția a două penitenciare până la 2021, precum și preluarea a două locații pentru reamenajare (până în 2023). România are nevoie de un cadru predictibil de finanțare a investițiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală. E bine că discutăm public acest lucru, chiar și în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiții în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare", susține Prună.

Precizările vin în contextul în care presa a relatat despre afirmațiile ministrului Justiției din cadrul ședinței plenului CSM din data de 6 octombrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

3 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

4 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD

5 De citit...