PSD fuge de anticipate. Surse: „Praf ne fac anticipatele"

PSD fuge de anticipate. Surse: „Praf ne fac anticipatele"

Surse din conducerea PSD susțin că social-democrații vor să evite declanșarea alegerilor anticipate și că există posibilitatea să fie votat un alt guvern PNL dacă va pica în Parlament Cabinetul Orban. În schimb, în declarațiile oficiale, social-democrații afirmă că sunt pregătiți să intre la guvernare, dezvăluie Europa Liberă.

La nivelul conducerii PSD există o diferență majoră între mesajele transmise public și discuțiile din spatele ușilor închise. În strategia de comunicare a social-democraților s-a stabilit ca partidul să spună că nu se teme de alegerile anticipate, că este pregătit pentru ele și că PSD poate să revină la guvernare rapid. Olguta Vasilescu a fost trimisă să prezinte aceste poziții oficiale ale partidului în conferință de presă. Totuși, liderii social-democrați își dau seama că sunt departe de momentul revenirii la Palatul Victoria.

„Hai să fim serioși, praf, ne fac anticipatele, praf”, a spus pentru Europa Liberă un lider social-democrat. Liderii PSD au înțeles că partidul nu este pregătit în acest moment pentru a se prezenta în fața electoratului. Fruntașii partidului cred că șansele lor vor crește în perspectiva alegerilor parlamentare la termen, dacă partidul rămâne în Opoziție.

„Ne dau toate calculele peste cap dacă ajungem la anticipate. De ce să ne dorim asta. Noi am spus clar că ne dorim să rămănem în Opoziție, Marcel Ciolacu spune de fiecare dată când iese la declarații că PSD este singurul partid de opoziție. Cum să mergem acum la guvernare?”, este poziția neoficială a social-democraților.

UDMR votează moțiunea de cenzură. Kelemen l-a avertizat pe Orban

Întrebați de ce Olguța Vasilescu a repetat de mai multe ori în conferința de presă că PSD vrea să intre la guvernare și ar face parte și dintr-un guvern de uniune națională, liderii din actuala conducere a PSD au explicat:

„Iohannis a spus că va numi premier doar de la PNL. Dacă Iohannis nu va numi alt premier decât de la PNL, noi putem spune orice că oricum PSD nu va mai primi guvernarea. Noi nu am stabilit clar nici data Congresului, avem treburi de organizare. Dacă pică guvernul Orban, putem ajunge să votăm alt guvern PNL. Asta e, îl votăm la vedere dacă e nevoie. Oricum trebuie să treacă de Parlament să nu ajungem la anticipate”, au afirmat sursele citate.

Congresul PSD este anunțat pentru finalul lunii februarie, dar conducerea interimară evită să ia decizia finală privind data pentru a vedea care sunt evoluțiile de pe scena politică.

ALDE nu votează moțiunea. Ciolacu, atac la ”soluțiile imorale”

PSD împreună cu UDMR vor depune o moțiune de cenzură pentru că guvernul Orban își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Social-democrații au singuri semnăturile necesare pentru depunerea moțiunii, dar nu au momentan voturile pentru ca moțiunea să aibă succes.

Discuția care se poartă acum în PSD se referă la cât de mare să fie nivelul de implicare pentru această moțiune de cenzură. Există o presiune din teritoriu, din partea primarilor, ca legislația electorală să nu fie modificată înaintea localelor. Conducerea interimară a PSD are și varianta de rezervă privind atacul la Curtea Cconstituțională a României (CCR) pentru angajarea răspunderii.

În estimările partidului, numărul primarilor urmează să fie redus cu aproape 50%, dacă s-ar trece la alegerea din două tururi, ceea ce ar genera un mare deficit organizatoric în perspectiva alegerilor parlamentare. În schimb, PNL susține că s-ar putea ca numărul primăriilor câștigate de membrii săi să crească de la 1.000 spre 1.600.

PSD are singur 198 de parlamentari, numărul lor putând crește la 200 până la 1 februarie. Pentru ca moțiunea de cenzură să ducă la dărâmarea Guvernului sunt necesare, însă, 233 de voturi. UDMR poate ajuta la moțiunea de cenzură cu 30 de voturi, 21 deputați și 9 senatori. În aceste condiții, social-democrații ar mai avea nevoie de doar 3 voturi pentru succesul moțiunii. Negocieri se poartă în acest sens cu foștii colegi care au plecat la ProRomânia, dar și cu cei care au părăsit ALDE.

Decizia luată de conducerea PSD a fost ca toți parlamentarii săi să fie prezenți în ziua votului, pentru ca partidul să nu fie acuzat că a depus o moțiune de cenzură pe care nu a votat-o.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

5 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși