Putin la Volgograd (Stalingrad): Moscova este din nou amenințată de tancurile germane

Putin la Volgograd (Stalingrad): Moscova este din nou amenințată de tancurile germane

Președintele rus Vladimir Putin a fost prezent ieri la Volgograd (oraș care, pentru o zi a fost redenumit Stalingrad), unde se sărbătoresc 80 de ani de la victoria în Bătălia de la Stalingrad (17 iulie 1942-2 februarie 1943).

Biroul de presă al guvernatorului Regiunii Volgograd, kremlin.ru

Putin a vizitat Kurganul Mamayev și a depus flori în fața Flăcării Eterne în Hall of Fame și la mormântul comandantului Armatei 62, Vasily Chuikov.

Biroul de presă al guvernatorului Regiunii Volgograd, kremlin.ru

Biroul de presă al guvernatorului Regiunii Volgograd, kremlin.ru

Ulterior, în timpul unui concert dedicat aniversării a 80 de ani de la victoria din Bătălia de la Stalingrad. Putin a ținut un discurs.

image

Înghețați cadru/kremlin.ru

Rusia nu își trimite tancurile la granițele țărilor occidentale, dar are de răspuns la amenințări, și nu doarcu vehicule blindate, a spus președintele rus, care a subliniat: „Cei care ne amenință par să nu înțeleagă un adevăr simplu: „Toți oamenii noștri, toți am crescut și ne-am îmbibat de tradițiile poporului nostru, precum de laptele matern – generații de învingători care cu munca, transpirația și sângele lor ne-au creat țara și ne-au dat-o ca moștenire.”

"Așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istoria noastră, ne-am unit în bătălia decisivă și am câștigat. Bătălia de la Stalingrad a intrat pe bună dreptate în istorie ca un punct de cotitură radical în Marele Război Patriotic", a subliniat președintele. Șeful statului a remarcat că acest eveniment memorabil a fost o luptă nu numai pentru oraș, ci și pentru existența țării. Potrivit lui, atunci a fost decis nu numai rezultatul Marelui Război Patriotic, ci și întregul război mondial. El a adăugat că disponibilitatea de a merge până la capăt în numele Patriei și adevărului „se regăsește în caracterul poporului nostru multinațional”. Putin a mai remarcat că această calitate a contribuit la răsturnarea nazismului. Potrivit acestuia, bătălia de la Stalingrad a devenit un „simbol al invincibilității poporului nostru” și „însăși forța vieții”. De aceea, este de datoria morală a ostașilor învingători să păstreze memoria acestei isprăvi și să nu permită denaturarea istoriei, a subliniat președintele rus.

Putin a mai afirmat că nazismul în forma sa actuală reprezintă un pericol pentru Rusia și de aceea trebuie să ne opunem agresiunii colective a Occidentului. El a menționat că acum Moscova este din nou amenințată de tancurile germane Leopard care intenționează să lupte împotriva Rusiei pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul trupelor Bandera. Potrivit acestuia, cei care trag Germania într-o nouă confruntare cu Rusia și speră să învingă nu își dau seama că lupta modernă va fi foarte diferită.

Putin a mai spus că Rusia a păstrat un număr mare de țări prietene în întreaga lume, în ciuda eforturilor elitelor occidentale. Președintele a subliniat că aceasta include aliații din America și Europa.

Anterior, în pregătirea vizitei lui Putin, autoritățile locale au impus o interdicție de trecere a mărfurilor grele și a vehiculelor de dimensiuni mari în interiorul orașului și au declarat, de asemenea, zilele de 1 și 2 februarie ca zile libere pentru angajații din sectorul public. În ziua paradei, unele străzi din centrul orașului au fost închise.

Între timp, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a declarat că Rusia intenționează să efectueze o ofensivă la scară largă înainte de 24 februarie. Potrivit informațiilor ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a cerut armatei să preia Donbasul până la sfârșitul primăverii.

O serie de experți militari occidentali au mai spus recent că Moscova ar putea încerca să ia măsuri decisive și să lanseze o ofensivă majoră în estul țării.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nu există niciun indiciu că Putin își limitează obiectivele militare la acapararea regiunilor de est ale Ucrainei.

Avertismentele vin pe fondul uneiescaladări a luptelor în creștere în sud-estul Ucrainei, unde bătălii aprige au loc în regiunea Donbass, iar în ziua precedentă trei persoane au fost ucise și opt rănite în Kramatorsk, după ce o rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială.

Grupul de Est al Forțelor Armate Ucrainene se îndoiește că trupele ruse vor putea ajunge la granițele regiunilor Donețk și Lugansk înainte de martie, scrie presa ucraineană.

Se spune că planurile Federației Ruse includ o astfel de ofensivă sub ordinul lui Putin (Rusia însăși nu a confirmat existența unui astfel de ordin).

Totodată, forțele armate ucrainene nu exclud ca inamicul să încerce să obțină anumite succese pe front înainte de aniversarea invaziei.

În special, Serghei Cherevati, un purtător de cuvânt al Grupului de Forțe din Est, a declarat la o conferință de presă că „le plac aniversările și, prin urmare, nu este exclus să încerce să o facă”. „Dar cu ce și cum vor face?” a spus el, amintind că în februarie 2022, Rusia și-a aruncat cele mai bune unități militare într-o ofensivă, dar „toate au fost învinse de armata ucraineană”. „De aceea mă îndoiesc foarte mult că acum că vor putea să o facă”, a spus el.

În urmă cu 80 de ani, pe 2 februarie 1942, Armata a 6-a germană, împreună cu un regiment croat și trupe românești din Divizia 1 Cavalerie, Divizia 20 Infanterie și Detașamentul Colonel Voicu capitulau la Stalingrad marchând sfârșitul unei bătălii extrem de sângeroase care a durat 201 zile și la care au luat parte trupe sovietice pe deoparte și trupe germane, române, italiene, ungare și croate, de cealaltă parte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa