RO+: Marionetele infractorilor şi-au pierdut legitimitatea de a mai schimba legile justiţiei şi codurile penale

RO+: Marionetele infractorilor şi-au pierdut legitimitatea de a mai schimba legile justiţiei şi codurile penale

Mişcarea România Împreună (RO+) consideră că, după verdictul Comisiei de la Veneţia, "marionetele infractorilor şi-au pierdut legitimitatea de a mai schimba legile justiţiei şi codurile penale".

Într-un comunicat transmis luni, RO+ afirmă că promotorii modificării legilor justiţiei şi a codurilor penale "au picat lamentabil testul în faţa profesioniştilor din cadrul Comisiei de la Veneţia".

"Odată cu verdictul Comisiei de la Veneţia, coaliţia PSD - ALDE şi-a pierdut ultima urmă de legitimitate pentru a mai conduce în mod credibil dezbaterile cu privire la organizarea justiţiei şi la politica penală în România", se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, concluziile Comisiei de la Veneţia "sunt devastatoare" pentru coaliţia PSD - ALDE.

"PSD, ALDE şi UDMR ne-au minţit: deşi liderii coaliţiei guvernamentale au asigurat cu cinism şi rea-credinţă cetăţenii români că modificările adoptate ar satisface cerinţele Comisiei de la Veneţia, concluziile recent publicate dovedesc contrariul. Potrivit Comisiei, unanim acceptată drept cel mai important corp european de profesionişti din domeniul justiţiei, modificările adoptate de către majoritatea guvernamentală din România subminează independenţa justiţiei şi afectează grav capacitatea statului român de a combate corupţia, crima organizată şi infracţiunile violente", se precizează în comunicat.

În opinia RO+, coaliţia guvernamentală este de două ori discreditată: din punct de vedere juridic "pentru haosul normativ creat şi pentru lipsa de profesionalism cu care a impus modificările legislative"; din punct de vedere politic "pentru maniera de legiferare pusă în slujba unor interese infracţionale şi pentru ignorarea opoziţiei magistraţilor şi a societăţii faţă de aceste modificări".

RO+ subliniază că dezbaterea publică privind justiţia şi statul de drept trebuie repornită pe baze noi. "Dar nu de către cei care au dus România înapoi cu 15 ani, printr-o tentativă de restauraţie a partidului-stat, cu mecanisme de protecţie a jafului din banul public", se arată în comunicat.

De asemenea, RO+ consideră că este necesară abrogarea imediată a modificărilor aduse legilor justiţiei (abrogarea Legii 207/2018 pentru modificarea legii privind organizarea judiciară, a Legii 234/2018 pentru modificarea normelor referitoare la CSM şi a Legii 242/2018 pentru modificarea statutului magistraţilor, precum şi a Ordonanţelor de Urgenţă 90/2018 şi 92/2018).

RO+ mai spune că este necesară repornirea discuţiei de la proiectul de modificare a legilor justiţiei finalizat şi pus în dezbatere publică în 2016 şi renunţarea imediată la toate modificările propuse pentru Codul penal şi Codul de procedură penală despre care Comisia de la Veneţia a tras concluzia că "subminează capacitatea statului de a combate forme grave de criminalitate, inclusiv infracţiunile de corupţie şi crimă organizată".

"Orice propunere de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală trebuie să pornească de la o dezbatere publică prealabilă cu specialişti din magistratură şi din mediul universitar, care să identifice soluţii de politică penală compatibile cu angajamentele internaţionale ale României şi cu directivele europene", subliniază sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”