România, printre statele UE în care a crescut rata anuală a inflației, în octombrie

România, printre statele UE în care a crescut rata anuală a inflației, în octombrie

Rata anuală a inflației a scăzut în octombrie la 1,4% în zona euro și la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,5% și, respectiv, 1,8% în septembrie, prețurile de consum din România urcând de la 1,3% în septembrie la 2% în octombrie, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Încetinirea neașteptată a inflației, în pofida consolidării creșterii economiei zonei euro, explică de ce luna trecută Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care se așteptau ca rata anuală a inflației să rămână stabilă în octombrie.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,2%), Estonia (4%) și Marea Britanie (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,4%), Irlanda, Grecia și Finlanda (toate cu 0,5%).

Comparativ cu septembrie 2017, inflația anuală a scăzut în 14 state membre UE, a rămas stabilă în cinci și a crescut în nouă țări (inclusiv în România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut în octombrie combustibilii pentru transport (0,10 puncte procentuale), servicii de cazare (0,08 puncte procentuale), lapte, brânză și ouă (0,06 puncte procentuale).

La ședința de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, dar a anunțat că va înjumătăți volumul achizițiilor lunare de active de la 60 la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în așteptarea creșterii inflației. BCE vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro