Românii, campioni în UE la diminuarea ponderii alocate transportului în cheltuielile de consum ale gospodăriilor

Ponderea alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a scăzut în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, între 2008 şi 2018, însă cea mai mare reducere s-a înregistrat în România, unde aceasta a ajuns de la 15,1% la 11,2%, adică s-a diminuat cu 3,9 puncte procentuale, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

În anul 2018, ponderea alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor era cea mai mică în Slovacia (6,6%), Croaţia (9,7%), Cehia (10,4%) şi România (11,2%). La polul opus, cea mai mare pondere alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor se înregistra în Slovenia (16,9%), urmată de Lituania şi Luxemburg (ambele cu 15,8%).

În medie, gospodăriile din UE au alocat 13,2% din cheltuielile lor totale de consum pentru transport, ceea ce înseamnă cheltuieli cu o valoare totală de peste 1.100 miliarde euro, echivalentul a 7,2% din PIB-ul Uniunii Europene sau 2.220 de euro pe cap de locuitor din UE.

Conform acestor date, transportul este a doua mare categorie de cheltuieli pentru gospodăriile din UE după locuinţă (24% din cheltuielile totale de consum), fiind urmate de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice cu 12,1% din cheltuielile totale de consum. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

2 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

3 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…

4 FOTO Priviți! Baroni pesediști din administrația Bucureștiului prinși moșmondind la o vilă pe o insulă din Gre…

5 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…