Românii, campioni în UE la diminuarea ponderii alocate transportului în cheltuielile de consum ale gospodăriilor

Românii, campioni în UE la diminuarea ponderii alocate transportului în cheltuielile de consum ale gospodăriilor

Ponderea alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a scăzut în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, între 2008 şi 2018, însă cea mai mare reducere s-a înregistrat în România, unde aceasta a ajuns de la 15,1% la 11,2%, adică s-a diminuat cu 3,9 puncte procentuale, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

În anul 2018, ponderea alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor era cea mai mică în Slovacia (6,6%), Croaţia (9,7%), Cehia (10,4%) şi România (11,2%). La polul opus, cea mai mare pondere alocată transportului în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor se înregistra în Slovenia (16,9%), urmată de Lituania şi Luxemburg (ambele cu 15,8%).

În medie, gospodăriile din UE au alocat 13,2% din cheltuielile lor totale de consum pentru transport, ceea ce înseamnă cheltuieli cu o valoare totală de peste 1.100 miliarde euro, echivalentul a 7,2% din PIB-ul Uniunii Europene sau 2.220 de euro pe cap de locuitor din UE.

Conform acestor date, transportul este a doua mare categorie de cheltuieli pentru gospodăriile din UE după locuinţă (24% din cheltuielile totale de consum), fiind urmate de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice cu 12,1% din cheltuielile totale de consum. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /