Rusia blochează şase VPN-uri extrem de utilizate, amplificând controlul asupra internetului

Rusia blochează şase VPN-uri extrem de utilizate, amplificând controlul asupra internetului

Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia a anunţat vineri că a blocat şase software-uri extrem de utilizate de reţele private virtuale (VPN), care permiteau accesul la un număr tot mai mare de site-uri interzise de către Moscova, relatează AFP.

Conform Roskomnadzor, utilizarea acestor VPN-uri ar permite consultarea de "conţinuturi interzise" şi ar încuraja "activităţi ilegale, în special promovarea drogurilor, a pornografiei infantile, a extremismului şi a tendinţelor suicidare".

Blocajul vizează Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN şi IPVanish VPN, a precizat Roskomnadzor într-un comunicat.

AFP a constatat totuşi că aplicaţia de telefon a unuia dintre aceste servicii, Nord VPN, funcţiona încă în Rusia vineri după-amiază.

Roskomnadzor a precizat că le va permite companiilor ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologiile lor informatice să continue să o facă, dacă se va stabili că aceste firme nu încalcă legea.

Spre deosebire de China, internetul a fost mult timp în Rusia un mare spaţiu al libertăţii puţin controlat de autorităţi şi folosit de media independente şi mişcări de opoziţie faţă de Kremlin.

Însă puterea rusă a trecut la ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri care refuză să îşi transmită datele sau sancţionând giganţi digitali acuzaţi că nu elimină conţinuturi "ilegale".

În ultimele luni, autorităţile au blocat mai multe site-uri având legătură cu opozantul închis Aleksei Navalnîi, în contextul apropierii alegerilor legislative din septembrie, potenţial delicate pentru Kremlin.

În 2019, Rusia a adoptat o lege pentru dezvoltarea unui internet suveran deconectat de la marile servere mondiale. Autorităţile neagă că ar dori să creeze o reţea naţională sub controlul lor, în ciuda temerilor în acest sens ale unor ONG-uri şi opozanţi.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

5 Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei