Rusia: Curtea Supremă respinge apelul opozantului Aleksei Navalnîi de a i se permite să candideze la prezidenţiale

Rusia: Curtea Supremă respinge apelul opozantului Aleksei Navalnîi de a i se permite să candideze la prezidenţiale

Curtea Supremă din Rusia a respins apelul opozantului Aleksei Navalnîi de a i se permite să candideze la alegerile prezidenţiale, a precizat vineri instanţa pentru dpa.

Autorităţile electorale din Rusia stabiliseră anterior că Navalnîi nu poate candida la scrutinul din luna martie din cauza unei condamnări anterioare pentru infracţiuni financiare, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare.

Oponent recunoscut şi ferm al preşedintelui Vladimir Putin, Navalnîi a negat orice neregulă şi a spus despre acuzaţiile împotriva sa că au fost fabricate pentru a i se compromite ambiţiile politice.

Putin, care se află la putere în Rusia, ca preşedinte şi, pentru un mandat, ca premier, din 1999, va câştiga aproape sigur un nou mandat de şase ani ca şef al statului la alegerile de la 18 martie.

Navalnîi a făcut apel la boicotarea alegerilor. Susţinătorii săi pregătesc pentru duminică mai multe proteste în ţară.

Autorităţile locale din Moscova au subliniat vineri că nu a fost aprobată o astfel de demonstraţie în capitală şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie împotriva lui Navalnîi, conform unor comentarii apărute în media oficiale.

Navalnîi, care de mai mulţi ani conduce o puternică mişcare de protest alimentată de criticile la adresa corupţiei endemice din cadrul eşaloanelor superioare ale administraţiei, a fost reţinut de mai multe ori pentru încălcarea regulilor privind organizarea de adunări publice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...