Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi nu are nicio șansă să candideze la președinție (Comisia Electorală Centrală)

Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi nu are nicio șansă să candideze la președinție (Comisia Electorală Centrală)

Opozantul principal al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, nu are nicio șansă să participe la alegerile prezidențiale de anul viitor din cauza unei condamnări anterioare pentru deturnare de fonduri, a declarat miercuri seara șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, pentru TV Rain, relatează Reuters.

Aleksei Navalnîi, un critic fervent al președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat că dorește să candideze la președinție în martie 2018. Putin, care a dominat scena politică a Rusiei în ultimii 17 ani, este așteptat să candideze pentru al patrulea mandat de președinte, însă nu a confirmat public acest lucru.

Navalnîi a devenit cea mai proeminentă figură a opoziției după ce a organizat manifestanții de amploare împotriva Kremlinului în ultimii ani în încercarea de a atrage atenția publică asupra corupției la nivel înalt. El a suferit o lovitură în februarie după ce a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru deturnare de fonduri, ceea ce l-ar putea împiedica în mod legal să candideze.

Ella Pamfilova, șefa Comisiei Electorale Centrale, a declarat miercuri seara pentru TV Rain că din cauza acestei condamnări o participare a lui Navalnîi la prezidențiale este exclusă.

'Nu vreau să fiu nepoliticoasă', a spus Pamfilova. 'Însă înțeleg — și el înțelege — că nu are nicio șansă să se înregistreze pentru alegeri din cauza condamnării lui anterioare', a spus ea.

Viitorul lui Navalnîi, care denunță un proces înscenat de la cap la coadă de Kremlin pentru a-l îndepărta de pe scena politică, rămâne incert. El depinde de interpretarea ce va fi dată Constituției și legii electorale, prima stipulând că un cetățean poate candida dacă nu a fost în detenție, iar a doua că orice candidat care a suferit o condamnare trebuie să-și fi ispășit pedepsa, fie ea cu suspendare sau nu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro