Rusia: Vladimir Putin îl primeşte pe omologul său sârb, după un scandal de spionaj care a zguduit relaţiile

Rusia: Vladimir Putin îl primeşte pe omologul său sârb, după un scandal de spionaj care a zguduit relaţiile

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să-l primească miercuri pe omologul său sârb Aleksandar Vucic în oraşul Soci din sudul Rusiei, după ce un scandal de spionaj a zguduit în ultimele săptămâni legăturile în mod tradiţional calde dintre cele două ţări, relatează DPA.

Kremlinul a fost vag în descrierea discuţiilor cu preşedintele sârb, precizând doar că cei doi lideri "au planificate convorbiri asupra unor probleme-cheie de cooperare bilaterală, precum şi subiecte regionale şi internaţionale", potrivit media de stat.

Vucic s-a declarat consternat luna trecută după apariţia unor suspiciuni că statul rus a încercat în secret să culeagă informaţii militare asupra Serbiei, în contextul în care cele două ţări sunt vechi aliaţi.

Serbia "nu a impus sancţiuni Rusiei şi nu a votat niciodată împotriva ei. Serbia nu a pus niciodată în pericol prietenia cu Rusia", a declarat Vucic la vremea respectivă.

Luna precedentă, Serbia a semnat un acord de comerţ liber cu Uniunea Economică Eurasiatică, formată din cinci state foste sovietice şi condusă de Rusia.

Pactul este ultimul pas dintr-un mers pe muchie de cuţit al Serbiei între potenţiala sa aderare la Uniunea Europeană şi loialităţile tradiţionale faţă de Rusia.

Serbia va fi probabil obligată să se retragă din pact dacă va adera la UE, în timp ce o asemenea perspectivă de aderare este luată în considerare pentru 2025.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”