Şapte membri ai CSM cer demisia şefului Inspecţiei Judiciare

Şapte membri ai CSM cer demisia şefului Inspecţiei Judiciare

Şapte membri ai CSM solicită printr-o scrisoare deschisă demisia şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, pe care îl acuză că a indus în eroare CSM când a comunicat că nu există o cercetare disciplinară faţă de o judecătoare care a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Cei şapte membri ai CSM sunt judecătorii Andrea Annamaria Chiş, Mihai Andrei Bălan şi Mihai Bogdan Mateescu, precum şi procurorii Florin Deac, Tatiana Toader, Nicolae Andrei Solomon şi Cristian Mihai Ban.

"Asistăm la adâncirea percepţiei publice privind exercitarea unor presiuni de către Inspecţia Judiciară asupra judecătorilor care, în realizarea obligaţiei prevăzute de legea internă şi de cea europeană, au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în principal în cauze de corupţie, Curtea fiind singura autoritate care poate stabili compatibilitatea unor norme interne, interpretate prin decizii ale Curţii Constituţionale recente, cu regulile fundamentale din Tratatul UE", se arată în scrisoarea semnată de cei şapte magistraţi.

Ei arată că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, a solicitat informaţii de la Inspecţia Judiciară pentru lămurirea situaţiei.

"Prin răspunsul din data de 21.10.2019, Inspecţia Judiciară, sub semnătura dumneavoastră, a comunicat următoarele: 'pe rolul Inspecţiei Judiciare nu există lucrări din categoria celor la care se referă solicitarea adresată instituţiei noastre. Facem precizarea că sesizările având ca obiect săvârşirea abaterii disciplinare anterior menţionată au fost clasate'. Din această adresă rezultă, dincolo de orice dubiu, că în evidenţele Inspecţiei nu există şi nu a existat vreodată vreo cercetare disciplinară începută împotriva vreunui judecător pentru nerespectarea deciziilor CCR ca urmare a sesizării CJUE, abatere prev. de art. 99 lit. ş din Legea 303/2004, republicată. Această concluzie reiese fără putinţă de tăgadă din conţinutul informării dumneavoastră în care: se menţionează explicit inexistenţa vreunei cercetări disciplinare sau a exercitării vreunei acţiuni disciplinare pe rolul Inspecţiei; se menţionează explicit că toate sesizările au fost clasate", îi transmit semnatarii scrisorii lui Netejoru.

"Ştim bine că soluţia 'clasării' nu poate fi adoptată decât în urma fazei prealabile a verificărilor, iar nu după faza cercetării disciplinare, când se poate dispune fie respingerea sesizarii, fie admiterea ei şi exercitarea acţiunii disciplinare. Verificarea prealabilă finalizată prin clasare presupune o examinare generală a sesizării, în timp ce etapa cercetării disciplinare semnifică prezentarea unei acuzaţii propriu zise de natură disciplinară judecătorului vizat şi cercetări mai ample, resimţite de acesta într-o altfel de manieră", se mai spune în scrisoare.

Cei şapte membri CSM arată că, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, a existat cel puţin un caz al unui judecător
faţă de care Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare pentru abaterea prev. de art.99 lit.ş din Legea 303/2004, ca urmare a sesizării CJUE, soluţia de respingere a sesizării fiind confirmată de Lucian Netejoru, cu doar trei zile înainte de emiterea adresei de răspuns către CSM.

Este vorba de judecătoarea Georgeta Ciungan din Bihor, care ar fi fost cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară, după ce ar fi sesizat CJUE.

"Suntem consternaţi de atitudinea dumneavoastră prin care a fost indus în eroare CSM şi considerăm că această împrejurare este de natură să adâncească şi mai mult temerea cu privire la existenţa unei presiuni asupra judecătorilor, fapt absolut inacceptabil prin prisma principiului fundamental al independenţei judecătorilor. O astfel de atitudine este inacceptabilă cu atât mai mult cu cât vine în contextul unei campanii mediatice care pune la îndoială justeţea sesizărilor adresate CJUE de către judecători ai ICCJ", declară cei şapte magistraţi.

Aceştia adaugă faptul că în ultimul Raport MCV sunt reţinute 'aspecte extrem de grave în privinţa Inspecţiei Judiciare' şi îi solicită public demisia.

"Apreciem că un astfel de gest este absolut necesar în vederea restabilirii credibilităţii acestei instituţii, cu atât mai mult cu cât CJUE a reţinut că reprezintă o garanţie a independenţei judecătorului neexpunerea într-o procedură ce poate avea consecinţă sancţionării sale disciplinare ca urmare a sesizării instanţei europene în scopul interpretării Tratatului. Demisia dumneavoastră din funcţia de inspector şef se impune pentru că aţi comunicat aspecte care nu corespund adevărului, dar şi pentru că, sub conducerea dumneavoastră, Inspecţia Judiciară a creat cel puţin percepţia că ar putea fi un instrument de exercitare a unor presiuni asupra magistraţilor, în special asupra celor care au reprezentat voci critice cu privire la modificările legislative recente, aspect reţinut şi în ultimul Raport MCV", îi transmit membri CSM lui Lucian Netejoru. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

4 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră

5 VIDEO „Asta este, închidem live-ul” / Filmulețul ăsta cu Șoșoacă pusă la punct de carabinieri ar trebui salvat și, când o ia razna, să-i fie arătat