Scandal uriaș în China după ce un lider comunist a bătut doi oameni de știință

Scandal uriaș în China după ce un lider comunist a bătut doi oameni de știință

În timp ce China a sărbătorit duminică succesul primei plimbări în afara noii stații spațiale, Tiangong, principala companie aerospațială a țării, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), a atras atenția în online într-un mod diferit, potrivit CNN .

Compania CASC, controlată de regimul de la Beijing, s-a confruntat cu o reacție adversă, după ce a apărut în spațiul public chinez o știre că un oficial al Partidului Comunist ar fi atacat doi oameni de știință importanți din domeniul spațial, inclusiv o femeie de 85 de ani.

Presupusul atac brutal, care a avut loc la începutul lunii iunie, a fost adus în atenția publicului sâmbătă, printr-un raport al revistei de stat China News Weekly.

Liderii chinezi au subliniat în repetate rânduri importanța inovației științifice și tehnologice, considerând-o drept un „câmp de luptă principal” pentru concurența cu Occidentul. Însuși președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că oamenii de știință de top ai Chinei reprezintă o „comoara națională, mândria poporului și gloria națiunii”.

Însă, faptul că oamenii de știință chinezi sunt în continuare călcați în picioare de către oficiali ai Partidului Comunist Chinez, cum s-a întâmplat cu cei doi oameni de știință despre care a scris presa de stat, a stârnit un amestec de furie, dezamăgire și rușine în spațiul public chinez, pentru că oficialul comunist a rămas nepedepsit vreme de săptămâni întregi.

Conform raportului presei de stat, Zhang Tao, secretarul partidului și președintele China Aerospace Investment Holdings, instituția care se ocupă cu investițiile CASC, este oficialul care i-a atacat pe cei doi oameni de știință, după ce aceștia i-au refuzat cererea de a fi recomandat pentru a fi membru al Academiei Internaționale de Astronautică, o organizație non-guvernamentală cu sediul în Stockholm.

Cercetătoarea Wu Meirong, în vârstă de 85 de ani, a suferit o fractură a coloanei vertebrale, în timp ce cercetătorul Wang Jinnian, în vârstă de 55 de ani, avea mai multe coaste rupte și vânătăi pe tot corpul. Ambii oameni de știință au fost spitalizați timp de o lună după atac, în timp ce Zhang „a mers la muncă ca de obicei”, potrivit raportului.

Pe rețelele sociale chineze, mulți s-au întrebat de ce incidentul a fost ascuns publicului săptămâni întregi și de ce Zhang s-a confruntat cu consecințe minore pentru actele sale de violență.

Pe Weibo, versiunea chinezească a platformei Twitter, de altfel foarte puternic cenzurată, utilizatorii au inundat contul oficial al CASC cu comentarii pline de furie, în care cereau răspunsuri legate de presupusul atac al oficialului comunist asupra oamenilor de știință. Totodată, utilizatorii Weibo au lansat un mesaj de susținere printr-un hashtag care a acumulat peste 130 de milioane de vizualizări.

Având în vedere toată această presiune, CASC a emis în cele din urmă o scurtă declarație publică, recunoscând că Zhang a recurs la violență „după ce a consumat alcool”. De asemenea, CASC a transmis că oficialul comunist a fost suspendat din funcțiile pe care le ocupa.

În postarea publicată pe Weibo, CASC nu a spus ce a condus la actele de violență pe care le-a săvârșit Zhang și nici nu a oferit alte detalii, ci doar că a fost însărcinată o echipă pentru a investiga incidentul.

Declarația CASC nu a reușit să calmeze furia publică. Sub postare, mulți dintre utilizatori s-au întrebat în comentarii de ce principala companie aerospațială a Chinei decis să-l suspende pe Zhang abia la o lună după incident și numai după indignarea publicului.

Ascunderea incidentului timp de mai multe săptămâni se datorează probabil cenzurii înăsprite de regimul de la Beijing înaintea aniversării centenarul Partidului Comunist la 1 iulie 2021.

La o săptămână după presupusul atacul asupra celor două oameni de știință, China a trimis cu succes trei astronauți către stația sa spațială aflată în construcție, Tiangong. Evenimentul a reprezentat o premieră sărbătorită cu mândrie de mass-media de stat și de milioane de oameni din China.

De la instalarea sa în fruntea partidului comunist chinez, în noiembrie 2012, Xi Jinping a declanșat o campanie amplă de înăsprire a disciplinei, pedepsind milioane de oficiali pentru corupție și abateri. Însă presupusul atac flagrant al lui Zhang asupra oamenilor de știință a dezvăluit un fapt incomod pentru partid, care indică faptul că,în realitate, unii dintre oficiali comuniștii încă se simt îndreptățiți să-și exercite puterea așa cum doresc, tratându-i pe restul oamenilor din jurul lor fără demnitate sau respect. Cazul lui Zhang mai evidențiază faptul că nu există mijloace concrete pentru ca cei care recurg la indisciplină să fie opriți.

Oamenii de știință și intelectualii chinezi au avut, de-a lungul timpului, o relație complicată cu partidul comunist chinez

În 1957, campania anti-dreapta lansată de Mao Zedong a dus la persecuția politică a sutelor de mii de intelectuali. La câțiva ani distanță, scriitorii, academicienii și oamenii de știință chinezi au fost din nou vizați de efectele Revoluției Culturale din China, mulți dintre aceștia fiind supuși umilinței publice și atacurilor violente ale Gărzilor Roșii, o mișcare în masă de civili, mai ales studenți și tineri, care au fost mobilizați de Mao Zedong și aliații săi pentru a învinge inamicii lor ca parte din Revoluția Culturală.

Chiar și oamenii de știință care au condus programul spațial național chinez nu au fost scutiți de tulburările politice. Yao Tongbin, un proeminent expert în rachete, a fost bătut până la moarte în fața casei sale, iar Zhao Jiuzhang, proiectant-șef al primului satelit din China a fost forțat să se sinucidă.

Beijingul susține că a trecut peste luptele ideologice și politice nesfârșite din epoca Mao. Cu toate acestea, actele de violență față de cei doi oameni de știință chinezi reprezintă o realitate contrară a tot ceea ce Xi susține că reprezintă China în mandatul său.

Un comentariu foarte apreciat pe platforma Weibo, care făcea referire la incidentul săvârșit de Zhang a dezvăluit un fapt deja cunoscut: „statul de drept este mult mai dificil de realizat decât trimiterea unei nave spațiale în spațiu".


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro