Scenele din Afganistan sunt ''o ruşine pentru Occident'', potrivit preşedintelui Germaniei

Scenele din Afganistan sunt ''o ruşine pentru Occident'', potrivit preşedintelui Germaniei

Scenele de deznădejde de pe aeroportul din Kabul, după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, sunt "o ruşine pentru Occident", a declarat marţi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, informează AFP.

"Imaginile de deznădejde de pe aeroportul din Kabul sunt o ruşine pentru Occidentul politic", a subliniat şeful statului german, insistând asupra "tragediei umane" prin care trec afganii care încearcă cu disperare să plece din ţară şi "pentru care (pentru tragedie) noi suntem co-responsabili".

După o ofensivă-fulger într-un moment în care americanii se retrag din Afganistan, talibanii au preluat controlul în această ţară, generând scene de haos absolut pe aeroportul din Kabul, singura cale de ieşire de pe teritoriul afgan.

Aceasta este "o cenzură politică ce ne zguduie şi care va schimba lumea", a mai spus preşedintele german, în timp ce americanii au programat să-şi încheie retragerea definitivă a trupelor lor din Afganistan la sfârşitul lunii.

Germania, care la fel ca alte ţări occidentale încearcă în această stare de debusolare să organizeze o operaţiune de evacuare, "trebuie să facă tot ce-i stă în putere pentru a le asigura securitatea" cetăţenilor săi, "precum şi tuturor afganilor care i-au susţinut de-a lungul anilor", potrivit lui Steinmeier.

Un avion militar german, care a reuşit să aterizeze în timpul nopţii la Kabul, a reuşit în final să ia la bordul său doar şapte persoane, în condiţiile în care alte câteva sute aşteaptă să poată ajunge în Germania.

Liderii germani nu şi-au ascuns în ultimele zile nemulţumirea faţă de SUA, care au decis să se retragă din Afganistan, grăbind astfel revenirea talibanilor la putere.

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a îndemnat marţi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ai cărei reprezentanţi se reunesc în cursul zilei în regim de urgenţă, să tragă învăţăminte din eşecul său în Afganistan .

La rândul său, cancelarul federal german Angela Merkel a calificat situaţia drept "amară, dramatică şi teribilă" şi a dat de înţeles că decizia Washingtonului de a-şi retrage trupele din Afganistan a fost luată din raţiuni de politică internă americană.

Nu în ultimul rând, Armin Laschet, liderul partidului conservator german al Angelei Merkel şi candidat la preluarea funcţiei de cancelar federal, a calificat luni retragerea trupelor occidentale drept " cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa ", în 1949. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”