Scott Kelly și Mihail Kornienko s-au întors pe Pământ după 340 de zile petrecute pe ISS VIDEO

Trei astronauți de pe Stația spațială internațională (ISS), printre care americanul Scott Kelly și rusul Mihail Kornienko care au petrecut aproape un an pe orbită realizând experiențe în vederea unor viitoare călătorii spre Marte, au revenit miercuri pe Pământ, transmite AFP.

Cei doi, alături de rusul Serghei Volkov, au aterizat, conform programului, în câmpiile din Kazahstan, la 04h27 GMT, au anunțat Centrul de control rus și NASA. "Aterizarea a avut loc", a informat Centrul de control rus la câteva minute după ce modulul Soyuz TMA-18M a ajuns la sol, în zona Jezkagan din centrul Kazahstanului.
Mihail Kornienko și Scott Kelly au fost la bordul ISS aproape un an. Scott Kelly, care s-a aflat de patru ori pe ISS, a petrecut în total 540 de zile în spațiu. Recordul mondial de timp petrecut în spațiu fără întrerupere îi aparține rusului Valery Polyakov, care a rămas peste 14 luni (437 de zile) la bordul fostei stații spațiale Mir, în 1995.

Scott Kelly (52 de ani) și Mihail Kornienko (55 de ani) au studiat în cadrul misiunii efectele biologice și psihologice ale șederilor lungi în spațiu, în vederea viitoarelor misiuni cu oameni spre Marte, care ar putea fi realizate în jurul anului 2030. Ei au decolat de pe cosmodromul Baikonur în 27 martie 2015, alături de rusul Ghenadi Padalka, deținător al recordului absolut de zbor cumulat pe orbită, cu 879 de zile, când a revenit pe Pământ, în 11 septembrie 2015.

Serghei Volkov, care a zburat spre ISS în 15 decembrie 2015, a petrecut 182 de zile pe orbită.

Rusia asigură pentru ISS principalul modul, care cuprinde motoarele-rachetă, iar navetele rusești Soyuz sunt singurul mijloc de transport al echipajelor de pe stația orbitală, de la încetarea misiunilor navetelor spațiale americane. Un număr de 16 țări participă la misiuni pe ISS, avanpost și laborator orbital plasat pe orbită în 1998 care a costat în total 100 de miliarde de dolari, finanțarea fiind asigurată în cea mai mare parte de Rusia și Statele Unire.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită