Scrisoarea lui Obama către Trump, un elogiu adus democrației

Scrisoarea lui Obama către Trump, un elogiu adus democrației

Dincolo de duritatea disputei politice și a brutalității luptelor pentru putere, să nu pierdeți niciodată din vedere importanța instituțiilor democratice, l-a sfătuit în urmă cu șapte luni Barack Obama, pe atunci încă președinte în exercițiu, pe succesorul său Donald Trump, într-o scrisoare care a devenit o tradiție în SUA, informează duminică AFP.

Este o tradiție veche și elegantă: președintele american în exercițiu îi lasă succesorului său o scrisoare, pe care acesta o găsește la sosirea sa în Biroul Oval, amintește France Presse.

Misiva de sub 300 de cuvinte adresată de cel de-al 44-lea președinte al SUA celui de-al 45-lea capătă o nouă însemnătate după câteva săptămâni haotice pentru Donald Trump, criticat chiar și în propria tabără pentru lipsa de claritate — și de capacitate de a se ridica la înălțimea funcției — după violențele rasiste din Charlottesville (Virginia).

Scrisoarea, din care postul CNN a obținut o copie , începe cu cuvintele "dragă domnule președinte" și cu felicitări, în ajunul acestei "mari aventuri" care este președinția. "Milioane de persoane și-au pus speranțele în dumneavoastră, și noi toți, dincolo de partide, trebuie să ne așteptăm la o mai mare prosperitate și securitate de la președinția dumneavoastră".

Deși subliniază că este vorba despre un post unic pentru care nu există nicio "rețetă simplă", Barack Obama îi oferă totuși câteva sfaturi succesorului său. Insistând pe importanța "leadership-ului american" în lume, Obama scrie că "ne revine nouă, prin acțiunile noastre și prin exemplul pe care îl dăm, să păstrăm ordinea internațională creată după încheierea Războiului Rece și de care depind prosperitatea și securitatea noastră".

Însă Obama se apleacă îndelung asupra dimensiunii singulare a rolului prezidențial, dincolo de vicisitudinile de zi cu zi ale politicii. "Nu suntem decât ocupanți vremelnici ai acestui post. Aceasta face din nou gardieni ai instituțiilor și tradițiilor democratice precum statul de drept, separarea puterilor, protecția drepturilor civice pentru care s-au luptat strămoșii noștri. Indiferent de tensiunile politicii de zi cu zi, avem datoria să lăsăm instrumentele democrației noastre cel puțin la fel de puternice precum erau atunci când le-am găsit", avertizează Obama.

Obama îi mai dă un ultim sfat lui Trump, într-un registru mai personal. "În busculada evenimentelor și confruntat cu povara responsabilităților, faceți-vă timp pentru prieteni și familie. Vă vor ajuta să depășiți momentele dificile care sunt inevitabile", a scris fostul președinte democrat, urându-i succes lui Trump și declarându-se gata să ajute "în orice mod cu putință".

Trump, care s-a declarat public mișcat de această scrisoare, nu s-a mai întâlnit cu Obama de la preluarea mandatului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...