Șeful Ministerului Polonez al Apărării l-a acuzat pe comandantul operațional al Forțelor Armate de neglijență din cauza rachetei căzute în decembrie în Polonia

Șeful Ministerului Polonez al Apărării l-a acuzat pe comandantul operațional al Forțelor Armate de neglijență din cauza rachetei căzute în decembrie în Polonia

Ministrul polonez al Apărării Naționale, viceprim-ministrul Mariusz Blaszczak a oferit președintelui Andrzej Duda și prim-ministrului Mateusz Morawiecki un raport cu o analiză detaliată a documentelor legate de incident.

Mariusz Blaszczak și directorul Hyundai, la semnarea unui contract pentru livrarea de arme. EPA-EFE

Viceprim-ministrul Mariusz Blaszczak l-a acuzat pe comandantul operaţional al forţelor armate poloneze, generalul Tomasz Piotrowski, de neglijenţă în legătură cu incidentul cu rachete din decembrie anul trecut, se precizează într-o declarație publicată vineri de Ministerul Apărării al Poloniei.

Potrivit agenției, Blaszczak a furnizat președintelui polonez Andrzej Duda și prim-ministrului Mateusz Morawiecki un raport cu o analiză detaliată a documentelor legate de incident. „Concluziile raportului indică neglijența comandantului operațional al forțelor armate poloneze, care <...> este responsabil pentru protejarea spațiului aerian al Republicii Polone”, se arată în document.

Se observă că Piotrovsky a ignorat semnalele despre apariția unui obiect neidentificat în spațiul aerian al Poloniei, nu a informat autoritățile de securitate, ale statului despre incident și nu a luat măsurile necesare pentru a clarifica circumstanțele incidentului. „În plus, la briefing-urile regulate ale conducerii Ministerului Apărării și Forțelor Armate, el nu a raportat niciun incident în spațiul aerian al Republicii Polone pe 16 decembrie 2022”, se arată în mesaj.

În Polonia, la sfârșitul lunii aprilie , fragmente ale unei rachete aer-sol militare au fost găsite într-o pădure la câțiva kilometri de orașul Bydgoszcz . Potrivit postului de radio RMF, acestea sunt fragmente ale unei rachete aer-sol.

Inițial, s-a raportat că această epavă a fost lăsată după testarea în timpul exercițiilor sistemului de apărare aeriană, care este achiziționat pentru armata poloneză. Ulterior, RMF a informat că este vorba despre o rachetă de croazieră de aviație Kh-55 cu inscripții în limba rusă. Nu există nicio confirmare oficială a acestor date din partea autorităților poloneze și a armatei. Informațiile sunt clasificate.

Forțele armate poloneze, în contextul acestei descoperiri, au raportat doar un incident care a avut loc la jumătatea lunii decembrie. Apoi, apărarea aeriană poloneză a detectat un anumit obiect în spațiul aerian, dar nu l-a putut găsi din cauza condițiilor meteorologice dificile. Se presupune că fragmentele găsite în pădure pot fi de la acest obiect. Ancheta este în derulare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro