Şeful SMA: Armata României este în măsură să execute operaţii de apărare în situaţia activării Articolului 5 al NATO

Şeful SMA: Armata României este în măsură să execute operaţii de apărare în situaţia activării Articolului 5 al NATO

Armata României este în măsură să execute operaţii de apărare, în context naţional şi aliat, în situaţia activării Articolului 5 al NATO, a declarat, duminică, şeful Statului Major al Apărării (SMA), Daniel Petrescu.

"(...)Armata României este în măsură să execute operaţii de apărare, în context naţional şi aliat, în situaţia activării Articolului 5 al NATO, simultan cu realizarea măsurilor de sprijin ale ţării gazdă pentru forţele aliate care ne tranzitează sau care acţionează pe teritoriu naţional", a declarat Daniel Petrescu, cu ocazia desfăşurării exerciţiului DEFENDER-Europe 21.

El a adăugat că ţara noastră este un "actor" important în regiunea Mării Negre, care furnizează securitate şi stabilitate.

"Alianţa Nord-Atlantică şi Parteneriatul Strategic româno-american rămân elemente fundamentale în dimensiunea de apărare naţională necesară realizării stării de securitate. România este un actor important în regiunea Mării Negre, pe flancul de est al Alianţei, care furnizează securitate, stabilitate şi contribuie semnificativ la acestea în plan regional, european şi euro-atlantic.

Daniel Petrescu a precizat, totodată, că, la momentul actual, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud Este a atins nivelul necesar al capacităţii structurale care să-i permită să funcţioneze în rolul de departament de corp în structura de forţe a NATO.

"Această capabilitate îşi va continua progresiv dezvoltarea până la atingerea capacităţii operaţionale finale în anul 2024", a spus şeful Statului Major al Apărării.

DEFENDER Europe 21 este un exerciţiu multinaţional întrunit, de mare amploare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), având ca scop creşterea capacităţii de reacţie şi a nivelului de interoperabilitate ale Forţelor Terestre ale SUA cu forţele ţărilor membre ale NATO şi partenere. Aflat aproape de final, exerciţiul DEFENDER-Europe 21 a integrează aproximativ 28.000 de militari aparţinând forţelor militare aliate şi partenere din 26 de naţiuni, care se instruiesc, simultan, în peste 30 de zone de antrenament în 12 ţări.

La activităţile specifice exerciţiului de comandament DEFENDER Europe 21 CAX/CPX, care se desfăşoară în perioada 10-14 iunie în România (Bucureşti) şi în Germania, participă aproximativ 400 de militari aparţinând Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est şi Regimentului 46 Sprijin, Corpului Aliat de Reacţie Rapidă din Marea Britanie, Corpului V al Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa, precum şi din diferite structuri ale Armatei României. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”