Semnăturile pentru modificarea Constituţiei / Cocktailul exploziv

În cartea sa autobiografică “Pe Drum”, Oliver Sacks, celebrul neuropsiholog englez, protagonist al filmului “Awakenings”, afirmă: sunt trei lucruri despre care nu se poate discuta raţional: politica, religia şi sexul. În spaţiul mediatic, însă, acestea par să fie cele mai prizate subiecte, nu doar în România.

În urmă cu câteva săptămâni, iniţiativa de a strânge semnături pentru modificarea Constituţiei în sensul specificării genului soţilor într-o căsătorie legală a devenit cocktailul exploziv cu toate cele trei ingrediente prezente şi active.

Argumentele celor două părţi, ca să spun aşa, pot fi rezumate astfel: pe de-o parte se invocă tradiţia, religia şi presupusul pericol pe care acceptarea uniunii legale între două persoane de acelaşi sex l-ar aduce familiei. În subtext se invocă “firescul” heterosexualităţii căci ea este reproductivă -deci naturală- şi “degenerarea” venită din Occident care în ultimă instanţă, în viziunile radicale, poate fi un atac la fiinţa neamului, fiind un atac la maşinăria sa reproductivă.

De partea cealaltă, avem un discurs care se aşază pe premisele toleranţei şi ale acceptării diversităţii (cu toate criticile deconstructiviste ce pot fi aplicate acestor termeni), pe indicarea absurdului în interzicerea unor practici sexuale prezente şi documentate pe întreaga planetă şi pe insistenţa reafirmării caracterului laic al Constituţiei României. În subtext avem încadrarea discursului anti-homosexualitate în spaţiul iraţionalului, evidenţierea intoleranţei ca discurs cu valenţe totalitare şi promovarea unei atitudini progresiste în faţa stagnării tradiţionale.

Într-un fel, aceste două discursuri se construiesc dialectic unul pe celălalt, exponentul nici unuia dintre ele nefolosind argumente care să fie în afara spaţiului valoric sau ideologic. Pare a fi o luptă de valori, de aceea etern disputabilă şi niciodată rezolvabilă.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic