Serena Williams, divină: De ce am fost contemporani cu cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor

Serena Williams, divină: De ce am fost contemporani cu cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor

Serena Williams a bifat ultimul meci în circuitul feminin din postura unei jucătoare aflate pe locul 605 în lume. Dar inclusiv acum, cu doar patru partide disputate în 2022 înainte de US Open, dintre care trei pierdute, Serena a fost capabilă de a învinge a doua jucătoare a lumii, vorbim despre Anett Kontaveit (Estonia, 26 de ani), în turul II!

Serena Williams, pur și simplu, fabuloasă. FOTO: Facebook

Cea mai mică dintre surorile Williams – va împlini 41 de ani pe 26 septembrie - și-a agățat racheta în cui cu un singur mare regret: a eșuat în tentativa de a câștiga Grand Slam-ul cu numărul 24 pentru a egala recordul all-time deținut de Margaret Court (80 de ani).

După ce a născut-o pe fiica ei, Olympia, în septembrie 2017, Serena a avut patru oportunități uriașe de a-și îndeplini ultimul obiectiv în tenis. Pentru că a jucat patru finale de Grand Slam (Wimbledon și US Open 2018 + Wimbledon și US Open 2019), toate pierdute.

simona halep trofeu wimbledon 2019 03 jpeg

Simona Halep, cu trofeul de la Wimbledon 2019

Simona Halep s-a numărat printre cele patru adversare care au spulberat visul Serenei, în acele finale pierdute de Grand Slam, după nașterea fiicei sale. La Wimbledon 2019, Simona, cu doar 2 victorii în 12 partide contra americancei, i-a administrat un sec 6-2, 6-2, în doar 56 de minute, în meciul pentru trofeu.

Deși a ratat șansa câștigării Grand Slam-ului cu numărul 24, Serena Williams rămâne, fără îndoială, cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor. Adevărul prezintă, în rândurile de mai jos, doar o parte din cifrele ei fantastice care redau dimensiunea carierei sale cu adevărat fabuloase.

*Serena a câştigat primul ei titlu de Grand Slam în 1999, la doar 17 ani, la US Open.

*Serena tocmai s-a retras după o carieră de... 27 de ani! Pentru că a devenit profesionistă încă din 1995.

*Dacă ne referim strict la trofee, statisticile Serenei sunt ameţitoare:

-23 de trofee de Grand Slam, cele mai multe din era Open.

-73 de titluri WTA, total care o plasează pe locul 5 în clasamentul all-time, după Navratilova (167), Evert (157), Graf (107) şi Court (92).

-23 de titluri cucerite în probele de dublu.

-4 medalii de aur cucerite pentru Statele Unite în Jocurile Olimpice, în 2000 (la dublu), 2008 (la dublu) şi în 2012 (simplu şi dublu).

Graf

Steffi Graf, o altă jucătoare legendară. FOTO: Arhiva Adevărul

*În ceea ce priveşte clasamentul mondial, Serena Williams a adunat un total de 319 săptămâni pe locul 1 WTA. Americanca e depăşită în acest top doar de Graf (377 de săptămâni pe locul 1) şi de Navratilova (332). Într-un alt top, cel al săptămânilor consecutive petrecute în fotoliul de lider, Serena ocupă locul 1, alături de Steffi Graf. Cele două au ocupat locul 1 WTA, timp de 186 de săptămâni la rând!

*Că tot analizăm clasamentul mondial, Serena a fost pe locul 1, aproape 25% din cariera ei. În rest, s-a aflat în Top 10, în aproape 75% din timpul petrecut în circuit.

*Serena a rămas cu un singur mare regret, acela că n-a egalat recordul deţinut de Margaret Court, cu 24 de trofee majore. E nevoie însă de o precizare: Court a câştigat doar 11 dintre titlurile ei de Grand Slam în era Open. Celelalte 13 au fost cucerite înainte de 1968, de când a început tenisul profesionist.

*Chiar şi fără recordul lui Court, la care a tot visat, Serena are nişte cifre ireale în turneele de Grand Slam: 367 de victorii şi doar 56 de înfrângeri. Procentajul partidelor câştigate? Un incredibil 87%. Doar Court (90,7%), Graf (89,7%) şi Evert (89%) stau mai bine la acest capitol.

*Turneele de Grand Slam au fost preferatele Serenei. Iar când a avansat până în semifinale, în astfel de întreceri, americanca a reuşit un bilanţ fabulos: 33 de victorii şi doar 7 înfrângeri.

Kontaveit

Anett Kontaveit, ultima jucătoare de Top 10, învinsă de Serena Williams chiar la US Open 2022

*Clasa superioară a Serenei e reflectată şi de o altă statistică: în 556 de meciuri cu adversare de Top 10, ea a câştigat 436 de partide şi a fost învinsă în doar 120 de întâlniri. Procentajul victoriilor: 78%.

*Serena e şi ultima femeie care a câştigat un titlu de Grand Slam, în acelaşi an, pe toate cele trei suprafeţe. Se întâmpla în 2015, când Williams a triumfat la Australian Open, French Open şi Wimbledon.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...