SNCSP: Toader dezinformează pe tema supravegherii tuturor deținuților eliberați prin Legea 169/2017 de serviciile de probațiune

SNCSP: Toader dezinformează pe tema supravegherii tuturor deținuților eliberați prin Legea 169/2017 de serviciile de probațiune

Ministrul Tudorel Toader induce ideea falsă că toți deținuții cu dreptul de a se elibera condiționat din penitenciar mai devreme, ca urmare a Legii recursului compensatoriu, vor fi supravegheați, după eliberare, de personalul serviciilor de probațiune, precizează Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP).

"SNCSP dorește să atragă atenția asupra dezinformărilor lansate recent în spațiul public de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la cele câteva mii de deținuți care urmează să fie propuși pentru liberare condiționată în următoarele zile și săptămâni, ca urmare a intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. 'Fiecare deținut din ăsta eliberat condiționat este luat în primire de un ofi... de un din ăsta de la probațiune care îl supraveghează, îl consiliază și îl ajută la reintegrare', a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Prin declarația de mai sus, ministrul Justiției induce ideea falsă că absolut toți cei peste 3.000 de deținuți care au căpătat dreptul de a se elibera condiționat din penitenciar mai devreme, ca urmare a legii speciale promovate de domnia sa (...) ar urma să fie supravegheați în perioada de după eliberare de către personalul serviciilor de probațiune din România și sprijiniți să se reintegreze social", relevă un comunicat al SNCSP.

Conform sursei citate, aceste afirmații nu corespund adevărului, întrucât, potrivit legilor în vigoare, serviciile de probațiune au atribuții de supraveghere numai față de acele persoane care au fost condamnate în baza noului Cod Penal, intrat în vigoare în 2014 și care la data liberării condiționate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsă egal cu doi ani sau mai mare.

"Printre cei peste 3.000 de deținuți care urmează să se prezinte în fața comisiilor de liberare condiționată din cadrul penitenciarelor în următoarele zile se numără atât persoane condamnate în baza vechiului Cod Penal (din 1969), precum și persoane condamnate în baza noului Cod Penal, care mai au de executat mai puțin de doi ani din pedeapsa pronunțată de instanță, iar față de aceste persoane serviciile de probațiune nu au niciun fel de atribuții, de supraveghere sau de altă natură", atrage atenția SNCSP.

În opinia SNCSP, afirmațiile ministrului Justiției denotă fie intenția acestuia "de a manipula opinia publică", lăsând să se înțeleagă că impactul social al eliberării unui număr mare de deținuți într-un timp atât de scurt va fi preluat de serviciile de probațiune, fie "o ignoranță surprinzătoare" privind rolul și atribuțiile consilierilor de probațiune.

"Declarațiile ministrului Justiției amenință să perturbe activitatea serviciilor de probațiune, existând deja semnale că unele unități penitenciare au început să trimită liberații condiționat din ultimele zile către serviciile de probațiune pentru a primi 'asistență post-penală', pe motiv că 'așa a declarat domnul ministru', deși nicio lege în vigoare la acest moment nu prevede o astfel de situație", se arată în comunicat.

Conform acestuia, prin rectificarea bugetară operată de Guvern în septembrie bugetul Probațiunii pentru bunuri și servicii s-a diminuat cu 300.000 de lei, astfel încât, în prezent, nu mai pot fi acoperite decât cheltuielile cu plata utilităților, potrivit unei informări a Direcției Naționale de Probațiune, nemaiexistând bani pentru "rechizite, registre, cartușe, reparații de orice natură (multifuncționale, autoturisme, etc), piese de schimb, cabluri, prelungitoare, prize, materiale de curățenie, etc.". În aceste condiții, care se adaugă la subfinanțarea cronică a sistemului de probațiune din România, există posibilitatea reală ca serviciile de probațiune să intre în imposibilitatea de a își desfășura activitatea înainte de finalul acestui an, se mai arată în comunicat.

Tudorel Toader a declarat, luni, că speră ca, în urma aplicării legii recursului compensatoriu, "să nu existe o dinamică crescândă a ratei criminalității", afirmând totodată că Direcțiile de Probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina