Soarele trece printr-o fază de activitate minimă/Faza de minim solar ar putea dura 11 ani

Soarele trece printr-o fază de activitate minimă/Faza de minim solar ar putea dura 11 ani

Aflat în centrul sistemului nostru solar, Soarele este o forță constantă care ține planetele pe orbită, furnizând Pământului cantitatea optimă de lumină și căldură care a permis dezvoltarea vieții. Suntem obișnuiți cu rutina răsăritului și apusului în fiecare zi, dar în fapt, Soarele este incredibil de dinamic. Trece prin diverse faze și schimbări. Cu timpul, aceste schimbări ale stelei care ne guvernează sistemul planetar au devenit mai predictibile, iar în prezent, Soarele trece printr-o fază mai puțin activă, care se numește „minimum solar”, relatează  CNN .

Soarele are cicluri regulate, cam de 11 ani, în care înregistrează vârfuri de activitate energetică, urmate de puncte de minimum. În timpul vârfurilor de activitate, apar mai multe pete și erupții solare. Când se află în faza de minimum, Soarele este mai liniștit, activitatea sa energetică este mai scăzută și sunt mai puține pete și erupții solare de observat. 

Ciclul solar depinde de câmpul magnetic al Soarelui, care se schimbă la fiecare 11 ani, adică polul nord și polul sud magnetic fac pur și simplu schimb de locuri. Nu se știe exact ce determină asta, dar cert e că polii se schimbă când câmpul magnetic devine cel mai slab, adică la momentul de minimum solar.

Marele minimum solar și încălzirea climatică

Cercetătorii de la NASA  spun  că în prezent ne aflăm în „Marele minimum solar”. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, o perioadă care mai este cunoscută și ca Mica Epocă de Gheață în emisfera nordică. Atunci, o combinație între răcirea aerosolilor vulcanici și activitatea solară redusă au determinat temperaturi mai scăzute la suprafața Pământului, potrivit NASA.

Dar acest nou minimum solar prin care trecem nu va mai produce o nouă epocă de gheață. Iar asta, spun cercetătorii, este din cauza schimbării climatice

Încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră rezultate din activitatea umană de ardere a combustibililor fosili este acum de șase ori mai mare și chiar dacă acest „Mare minim solar” ar dura zeci de ani, efectele nu vor mai fi aceleași.

„Chiar dacă un Mare minimum solar ar dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească. Asta pentru că sunt mai mulți factori decât simplele variații ale puterii solare care influențează temperaturile pe Pământ, iar în zilele noastre, factorul dominant este încălzirea care rezultă de la emisiile de gaze cu efect de seră”, spun cercetătorii de la NASA.

Ce fenomene au loc în timpul unui minimum solar

Oamenii de știință știau că vine această perioadă de minimum solar, dată fiind natura ciclică a activității solare. Petele solare au atins un vârf în 2014, iar punctele de minimum au început în 2019. 

Soarele trimite particule și mănunchiuri de raze cosmice în întregul nostru sistem solar. Petele solare, care sunt puternic magnetizate, generează erupții solare, care pot trimite radiații X și radiații ultraviolete către Pământ.

Dar chiar și atunci când Soarele este mai liniștit, în timpul minimului solar, el poate fi activ din alte puncte de vedere. În atmosfera solară pot apărea așa-numitele  găuri coronale , ce pot trimite în sistemul solar, prin intermediul vântului solar, fluxuri de particule energizate. Specialiştii spun că ele pot afecta vremea. Tot ele provoacă furtuni electromagnetice ce pot cauza pe planeta noastră pene de curent şi probleme sistemelor de comunicaţii prin satelit. Aceste găuri solare sunt prezente pe durata întregului ciclu solar, dar când se ajunge la un minimum solar, ele pot dura mai mult timp - șase luni sau chiar mai mult. 

Pe de altă parte, în timpul unui minimum solar, particule înalt încărcate energetic - razele cosmice galactice - pot atinge Pământul, în special atmosfera superioară. Acestea sunt generate de explozii care au loc în galaxia noastră, de exemplu în cazul supernovelor.  În timpul minimului solar, câmpul magnetic al Soarelui, care funcționează ca un scut, slăbește și protejează mai puțin în fața acestor raze cosmice. Ele nu ajung la suprafața Pământului, dar ar putea fi periculoase pentru astronauții care s-ar afla în spațiu.

Acest minimum solar pune capăt circulului solar 24. Predicțiile preliminare estimează că vârful ciclului solar 25 va fi în iulie 2025.

În august 2018, NASA a lansat către Soare sonda Parker, iar acest minimum solar va putea fi studiat mai aproape ca oricând. 

Nu, nu va fi sfârșitul lumii

Ciclurile solare în general nu sunt perceptibile pe Pământ.

Temerile că se va produce o scădere a temperaturilor, că vor fi cutremure și foamete sunt nejustificate științific, dar sunt medii care propagă astfel de idei.

De îndată ce a început să se vorbească despre minimul solar din prezent, unele tabloide au făcut legătura cu un eveniment care a avut loc la începutul secolului al XIX-lea, în jurul anului 1816, denumit și  anul fără vară . Atunci, temperaturile au scăzut, recoltele nu s-au făcut și mulți oameni în întreaga lume pur și simplu au murit de foame sau de frig. Numai că asta n-a avut nimic a face cu activitatea Soarelui. Toate aceste probleme au fost cauzate de colosala erupție din 1815 a vulcanului Tambora din Indonezia.

În ceea ce privește cutremurele, un studiu din 2013 a stabilit că nu există nicio legătură între activitatea solară și seismele de pe Pământ, scrie  sciencealert.com .

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…