Sonda spaţială Hayabusa2 a adus pe Pământ 5 grame de sol prelevate de pe un asteroid, depăşind obiectivul iniţial

Sonda spaţială Hayabusa2 a adus pe Pământ 5 grame de sol prelevate de pe un asteroid, depăşind obiectivul iniţial

Capsula adusă pe Pământ de sonda spaţială Hayabusa2 conţinea peste 5,4 grame de eşantioane de sol prelevate de pe un asteroid îndepărtat, depăşind obiectivul iniţial de 100 de miligrame, a anunţat vineri agenţia spaţială japoneză JAXA, relatează Kyodo.

Mostrele de sol de pe asteroidul Ryugu se aflau în trei camere ale unui recipient de stocare aflat în capsula care a fost adusă înapoi pe Pământ la începutul acestei luni, a declarat agenţia japoneză de explorare aerospaţială, adăugând că mai mult material a fost găsit în afara acestor camere.

JAXA a calculat cantitatea comparând greutatea containerului înainte şi după ce Hayabusa2 a fost lansată în spaţiu, în decembrie 2014, cu destinaţia Ryugu, asteroid aflat la o distanţă de peste 300 de milioane de kilometri de planeta noastră.

Sonda spaţială a eliberat cu succes capsula deasupra unui deşert australian, la data de 6 decembrie.

Foto: (c) JAXA HANDOUT EPA


Sonda a ajuns la Ryugu în iunie 2018 şi a asolizat de două ori, anul trecut, prelevând în premieră eşantioane de pe un asteroid.

JAXA a anunţat marţi că a deschis o cameră unde a fost colectat materialul strâns în timpul primei asolizări a sondei pe asteroid, în februarie 2019, şi au fost găsite în interior particule negre.

Agenţia intenţionează să deschidă în jurul lunii ianuarie încă o cameră care ar conţine mostre recoltate în timpul celei de-a doua coborâri pe asteroid, în iulie 2019, în timpul căreia s-a încercat colectarea unor eşantioane din straturile subterane, mai puţin expuse vânturilor solare.

Foto: (c) JAXA HANDOUT EPA


Oamenii de ştiinţă speră că analiza acestor materiale îi va ajuta să descifreze originile vieţii şi ale formării Universului în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Jumătate din cantitatea prelevată va fi împărţită între JAXA, NASA şi organizaţii internaţionale, iar cealaltă jumătate va fi conservată pentru studii viitoare, ce vor fi realizate odată cu progresele înregistrate de tehnologia analitică.

După ce a livrat pe Terra încărcătura ei preţioasă, sonda Hayabusa2 ("Şoim pelerin" în limba japoneză, n.r.) a pornit într-o nouă misiune pe o orbită a Soarelui, pentru a înregistra date ştiinţifice despre praful din spaţiul interstelar şi pentru a observa mai multe exoplanete. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante