Sondaj pe bune: 75% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită

75% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, potrivit sondajului național "Percepțiile și atitudinile populației privind conflictul de interese la nivel central și local, în România" care a fost lansat luni și al cărui beneficiar este Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Potrivit sondajului, 20% dintre respondenți consideră că în România lucrurile merg într-o direcție bună.

Pentru ca lucrurile să meargă mai bine în țară, cei mai mulți dintre români consideră că ar trebui rezolvate cu prioritate următoarele probleme: corupția (72%), lipsa locurilor de muncă (64%), sărăcia (62%), nivelul redus al veniturilor (54%), furtul din banii publici (54%) și problemele din sănătate (46%).

Jumătate dintre respondenți (50%) se declară interesați sau foarte interesați de problema conflictului de interese, în timp ce 17% nu sunt deloc interesați în legătură cu acest subiect. Cu toate acestea, doar 6% spun că sunt foarte bine informați, iar 33% bine informați despre problema conflictului de interese. 18% declară că nu sunt deloc informați vizavi de acest subiect.

În opinia majorității respondenților (48%), conflictul de interese în sectorul public înseamnă "un conflict între interesele personale ale unui funcționar public și interesul public". Același procent (câte 16%), consideră că definiția conflictului de interese este fie "un conflict între interesele unor funcționari publici", fie "un conflict între interesele personale ale aceluiași funcționar public". Indiferent de modul în care definesc conflictul de interese, 78% dintre cei chestionați consideră că acesta este un act de corupție.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 — 24 martie, pe un eșantion de 1.085 de subiecți de 18 ani și peste, fiind reprezentativ la nivelul populației adulte neinstituționalizate din România. Marja de eroare este de +/-3%.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului Identificarea timpurie și prevenirea conflictelor de interese în administrația publică locală, implementat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Cu prilejul lansării studiului, Agenția Națională de Integritate (ANI) și Institutul pentru Politici Publice (IPP) au găzduit, luni, o dezbatere, relevă un comunicat al IPP.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

4 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

5 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate