SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Creşă stelară în Calea Lactee observată prin telescopul Herschel (ESA)

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Creşă stelară în Calea Lactee observată prin telescopul Herschel (ESA)

Zona centrală a Căii Lactee este bogată în regiuni în care se formează noi stele, aşa cum este şi această regiune fotografiată de observatorul spaţial Herschel, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Pentru obiectivul în infraroşu-îndepărtat al telescopului Herschel, această regiune arată ca o reţea complicată de filamente din gaz şi spaţii întunecate a căror întindere este limitată de puncte strălucitoare în care s-au aprins noi stele, conform ESA.

Regiunile mai reci, ce emit lumină pe lungimi de undă mai mari, au culoarea roşu-maronie. Zonele mai fierbinţi, unde procesul de formare al noilor stele este mai intens, strălucesc în tonuri de albastru şi de alb. Unele zone sunt excepţional de strălucitoare din cauza formării unor stele foarte masive.

În fotografie poate fi observată şi reţeaua haotică de filamente de gaz care străbate această creşă stelară. Astronomii sunt de părere că există o legătură între procesul de aprindere a unor noi stele şi structurile filamentoase din mediul interstelar. Pe filamentele cu cele mai dense acumulări de gaze cosmice, aceste gaze devin instabile şi formează aglomerări de materie sub atracţia gravitaţională. Dacă ajung să fie suficient de dense, astfel de aglomerări de gaze devin noi stele, odată de temperatura şi presiunea lor este suficientă de mare pentru a începe reacţia de fuziune nucleară care alimentează reactorul stelar.

Regiunea galactică surprinsă în această imagine este localizată în apropiere de nebuloasa Carina. Aflată la aproximativ 7.500 de ani lumină de Soare, nebuloasa Carina este unul dintre cei mai mari nori de gaze cosmice şi praf din planul Căii Lactee. Tot acolo se află şi celebrul sistem binar de stele Eta Carinae. Luminozitatea stelei mai mari din acest sistem binar, Eta Carinae A, este de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui şi are o masa cuprinsă între 100 şi 150 de mase solare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”