Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, protejate în fața rachetelor nord-coreene (Pentagon)

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, protejate în fața rachetelor nord-coreene (Pentagon)

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia dispun împreună de mijloacele necesare pentru a intercepta, la nevoie, rachete balistice nord-coreene asemănătoare celei testate duminică de Phenian, a afirmat luni Pentagonul, scrie AFP.

"Suntem capabili să ne apărăm împotriva atacurilor cu rachete balistice nord-coreene", a declarat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

"Avem un sistem integrat pe care îl utilizăm împreună cu aliații noștri ce poate apăra teritoriul continental al Americii, Alaska, dar și (...) Japonia și Coreea de Sud", a adăugat el.

Apărarea antirachetă a Statelor Unite și aliaților acestora se bazează pe rețele de radare și senzori pentru a detecta tirurile, precum și rachete antibalistice pentru a se proteja.

Statele Unite și Japonia, de exemplu, mențin în regiune nave echipate cu sistemul american AEGIS de apărare antirachetă. De asemenea, cele două țări au desfășurat baterii de sisteme Patriot.

Washingtonul caută să instaleze în Coreea de Sud sistemul antirachetă THAAD, dar Seulul nu a reușit să îi stabilească locul unde va fi amplasat.

Racheta balistică Pukguksong-2, testată duminică de Coreea de Nord, a parcurs vreo 500 de kilometri înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei.

"Probabil că este cea mai mare distanță pe care a reușit să o parcurgă acest tip de rachetă", a subliniat Jeff Davis.

Racheta a fost lansată de pe o rampă mobilă, și nu de pe un loc fix, ceea ce face să fie o armă mai greu de contracarat pentru Statele Unite și aliații lor.

Sistemele de lansare mobile pot fi mai ușor de ascuns pentru a evita să fie detectate și permit lansarea de rachete din orice loc "cu un preaviz foarte scurt", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat dorința sa de a mări capacitățile americane de apărare antirachetă în fața amenințărilor nord-coreeană și iraniană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale