SUA au inclus firma israeliană NSO, care a dezvoltat software-ul spion Pegasus, pe lista lor neagră

SUA au inclus firma israeliană NSO, care a dezvoltat software-ul spion Pegasus, pe lista lor neagră

Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că a introdus NSO Group, compania israeliană care fabrică software-ul spion Pegasus, pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, relatează AFP.

NSO Group a ajuns în atenţia publică în această vară, după o serie de anchete publicate de un consorţiu de 17 media internaţionale, care au dezvăluit că Pegasus ar fi permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, militanţi sau şefi de companii din diferite ţări, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Aceste programe informatice "au permis unor guverne străine să extindă represiunea dincolo de frontierele lor (...) pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă", subliniază autorităţile americane într-un comunicat.

Departamentul Comerţului a interzis şi o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

"SUA sunt hotărâte să utilizeze în mod incisiv controlul exporturilor pentru a responsabiliza companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologii în scopuri răuvoitoare, care ameninţă securitatea cibernetică a membrilor societăţii civile sau a guvernului, disidenţilor, organizaţiilor cu sediul aici sau în străinătate", a declarat ministrul Gina Raimondo.

Această listă neagră restrânge schimburile comerciale cu firmele vizate. NSO nu a reacţionat până în prezent la o solicitare a AFP de a comenta decizia autorităţilor americane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

4 Foarte interesante amănunte!

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție