SUA: Cea mai ridicată producție de țiței de la publicarea acestor date, în 1900

SUA: Cea mai ridicată producție de țiței de la publicarea acestor date, în 1900

Producția de țiței a SUA a crescut anul trecut cu 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), ajungând la nivelul record de 8,7 milioane bpd, a anunțat luni Administrația americană pentru Informații privind Energia (US Energy Information Administration), se arată într-un articol apărut în 'Financial Times' (FT).

Este cel mai ridicat nivel din 1900, când s-a început publicarea acestor date. Avansul a fost posibil datorită noilor tehnici de foraj, cum ar fi fracturarea hidraulică. Cel mai semnificativ avans al producției s-a înregistrat în statele Dakota de Nord, Texas și New Mexico, unde se utilizează fracturarea hidraulică.

În 2013, producția de țiței a SUA a urcat cu 15%, la 7,4 milioane de barili pe zi.

Producția de petrol a SUA ar putea scădea spre sfârșitul acestui an, a avertizat recent Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), sugerând că va mai dura o perioadă până când declinul prețului țițeiului va afecta boom-ul exploatărilor de șisturi bituminoase.

În raportul publicat în 16 martie, OPEC a menținut neschimbate estimările privind producția statelor care nu sunt membre OPEC în acest an, dar a apreciat că, în SUA, producția de țiței din surse neconvenționale ar putea scădea. Declinul prețului la țiței din iunie 2014 a determinat reducerea cheltuielilor companiilor energetice și o scădere a lucrărilor de foraj în SUA, sporind așteptările privind o încetinire a producției în țările care nu sunt membre OPEC.

'Producătorii sunt conștienți că zăcămintele tipice de șisturi bituminoase înregistrează un declin anual de 60% și că aceste pierderi pot fi recuperate doar din exploatarea unor noi zăcăminte. O scădere a producției ar urma să apară', se arată în raportul OPEC.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna aprilie a scăzut luni la 58,15 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures din Londra cotația barilului de petrol Brent a scăzut la 56,10 dolari.

Statele Unite vor deveni în 2015 cel mai mare producător de petrol din lume, depășind Rusia și Arabia Saudită, datorită exploatării șisturilor bituminoase, se arată într-un raport publicat anul trecut de Agenția Internațională a Energiei (AIE).

Prognoza AIE confirmă datele publicate de Guvernul SUA, care arată că avansul semnificativ în producția de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume să-și reducă atât de drastic importurile încât și-a pierdut titlul în favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.

AIE este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al statelor dezvoltate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia