SUA: Întrebarea despre naţionalitate, exclusă definitiv din recensământ în 2020

SUA: Întrebarea despre naţionalitate, exclusă definitiv din recensământ în 2020

Guvernul preşedintelui american Donald Trump a renunţat marţi la introducerea unei întrebări despre naţionalitate în următorul recensământ al populaţiei Statelor Unite, o măsură ce riscă potrivit criticilor să conducă la minimizarea populaţiei de origine imigrantă, relatează miercuri France Presse.

Anunţul urmează unei decizii a Curţii Supreme a Statelor Unite, care blocase joi adăugarea acestei întrebări pentru recensământul prevăzut în 2020, considerând "artificiale" justificările oferite de administraţia Trump.

Preşedintele american a cerut iniţial amânarea tipăririi iminente a formularelor care vor fi folosite la recensământul ce are loc la fiecare zece ani în conformitate cu Constituţia, pentru a oferi noi argumente Curţii.

"Există o mare diferenţă pentru mine între a fi cetăţean al Statelor Unite şi a fi un (rezident) ilegal", a declarat Trump luni reporterilor, reafirmând că doreşte să stabilească situaţia fiecăruia prin recensământ.

O opţiune în cele din urmă abandonată, a anunţat marţi procurorul general al statului New York. "Suntem bucuroşi că (formularele) recensământului din 2020 încep să fie tipărite fără o întrebare privind naţionalitatea", a scris Letitia James, care a atacat această măsură alături de alte state.

"În timp ce administraţia Trump încearcă să politizeze recensământul", el "va rămâne un instrument pentru a obţine un număr exact al populaţiei noastre", a adăgat ea într-un comunicat.

Şi mizele sunt enorme, notează AFP, precizând că recensământul determină acordarea a 675 miliarde de dolari în subvenţii federale şi numărul de locuri alocate fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor, în funcţie de numărul de rezidenţi.

Dar adăugarea unei întrebări asupra naţionalităţii, abandonată cu peste şaizeci de ani în urmă, ar fi făcut ca între 1,6 şi 6,5 milioane de imigranţi să se abţină de la participare sau să mintă pe chestionar, de teamă că datele lor vor fi înregistrate pe fişe, potrivit experţilor biroului de recensământ. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși