SUA: Învingător în Carolina de Sud, Joe Biden relansează cursa democrată pentru Casa Albă

SUA: Învingător în Carolina de Sud, Joe Biden relansează cursa democrată pentru Casa Albă

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden a relansat cursa democrată pentru Casa Albă obţinând sâmbătă o victorie lejeră la alegerile primare din Carolina de Sud, confirmându-şi poziţia de principal rival al favoritului Bernie Sanders, comentează AFP.

După trei rezultate dezamăgitoare în statele precedente, Joe Biden a promis de data aceasta, triumfător, că va fi, la final, democratul care va avea ca misiune să îl contracareze pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Însă cursa pentru învestitura democrată este lungă, iar dinamica se va schimba marţi, odată cu 'Super Tuesday', când vor vota împreună 14 state.

"Datorită vouă, am câştigat detaşat şi suntem în viaţă", a spus candidatul de 77 de ani, denunţându-i pe cei care l-au îngropat prea repede. Este prima victorie a lui Joe Biden într-un scrutin primar, el fiind la a treia candidatură la preşedinţie.

Conform rezultatelor după numărarea a 95% din sufragii, senatorul independent Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, este pe locul al doilea (20%), cu mult în spatele lui Biden (49%).

Ajungând abia pe poziţia a treia, în ciuda celor 20 de milioane de dolari cheltuite locale pentru campania sa, miliardarul Tom Steyer a anunţat că renunţă la cursă. Ceilalţi şapte candidaţi vor continua cursa.

Joe Biden, fost vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama, era favorit în Carolina de Sud, stat unde persoanele de culoare, în rândul cărora el este foarte popular, reprezintă mai mult de jumătate din electoratul democrat.

"M-aţi propulsat pe drumul pentru a-l învinge pe Donald Trump", a declarat Biden sâmbătă seară la Columbia, capitala statului, în aplauzele susţinătorilor săi.

Sanders l-a felicitat pe Biden în timpul unui miting de campanie în Virginia, care va vota marţi.

"Nu putem câştiga peste tot", a spus el, reamintind cele trei performanţe ale sale în primele state. "Acum, e momentul pentru Super Tuesday", a adăugat el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean